Csúnya lakhatási válság érik Budapesten: óriási bajban a kispénzű lakáskeresők

Pénzcentrum2024. február 22. 09:04

A fizetésekhez képest Budapesten a legdrágább lakást bérelni a vizsgált európai nagyvárosok között. Gyakorlatilag olyan nehéz a fővárosban egyedül fenntartani egy albérletet, mintha New Yorkban próbálná ezt meg az ember.

A fizetésekhez képest Budapesten a legdrágább lakást bérelni a vizsgált európai nagyvárosok között. Az Economist Londontól egészen Ankaráig vizsgálta az egyes városokat,hogy mennyire megfizethetőek az albérletek a lakosoknak. Nyilván, minél közelebb vannak az átlagkeresethez az albérletárak, vagyis annál megfizethetőbb egy adott városban egyedül lakást bérelni.

Budapest után nem sokkal lemaradva Prága és Lisszabon következett a sorban, a lap szerint

ezekben a városokban olyan nehéz egyedül megfizetni a lakásbérlést, mintha New Yorkban próbálná ezt meg az illető.

A magyar fővárosban azért ilyen rossz a helyzet, mert a tavalyi év nagy részében hazánkban volt a legmagasabb az infláció az EU-ban. Emellett 2023-ban a budapesti albérletárak átlagosan 19 százalékkal emelkedtek. A leginkább albérlőbarát városok Németországban vannak, a listát Bonn vezeti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiszámolták azt is, hogy az egyes városokban mennyit kellene keresni egy egyszobás lakás kibérléséhez, az volt az elv, hogy egy albérlő maximum a bruttó jövedelmének 30 százalékát költheti lakhatásra. Ebből a szempontból London és Genf állt az első helyen, ezekben a városokban ráadásul csak az ingatlanok egy százaléka volt kiadatlan. A lap úgy számol, hogy ezekben a városokban évente 95 ezer dolláros, azaz kb. 34 millió forintos jövedelemre lenne ehhez szükség. Ankarában viszont már éves szinten 18 ezer dollárból, azaz kb. 6,4 millió forintból megoldható ez.

Címkék:
otthon, fizetés, Budapest, lakáspiac, megélhetés, albérletárak, albérletpiac,