Nálatok is ilyen édeskés szag van otthon? Halálos veszélyt jelenthet, azonnal cselekedni kell

Pénzcentrum2024. február 20. 16:16

Az otthonunkban érzékelhető rossz szagok nem csupán kellemetlenséget okoznak, hanem súlyos egészségügyi és biztonsági kockázatokra is figyelmeztethetnek. Így fontos, hogy azonnal cselekedjünk a forrásuk felderítése és a probléma megoldása érdekében. Mutatjuk, mire kell figyelni.

Az otthonunkban érzékelhető rossz szagok nem csak kellemetlenek, hanem súlyos problémákra is figyelmeztethetnek. Fontos megkülönböztetni a mindennapi rossz illatokat, és azokat a szagokat, amelyek egészségügyi kockázatot vagy egyéb károkat jelenthetnek.

Szakemberek szerint bizonyos szagokat sosem szabad figyelmen kívül hagyni az otthonunkban - írja a HuffPost. A portál szakértők segítségével röviden összeszedte, melyik rossz szag mit jelenthet:

  • Füstszag esetén azonnali vizsgálat szükséges, mivel tűzveszély állhat fenn otthonunkban. A füstszag akár a falakban vagy padláson rejtőző tűzfészekre is utalhat.
  • Záptojásszag földgázszivárgást jelezhet, ami robbanásveszélyes és mérgező is lehet. Ilyenkor zárjuk el a gázt és hívjuk a szolgáltatót.
  • Szennyvízszag a fürdőszobából általában a bűzelzáró kiszáradását jelzi. Ezt könnyen orvosolhatjuk vízzel való feltöltéssel.
  • A vizeletszag a WC-ből általában a szigetelés, ragasztás elfáradására utalhat, ilyenkor ellenőrizzük a WC stabilitását, szigeteléseit.
  • Dohos vagy penészes szagok értelemszerűen a penész jelenlétére utalhatnak, ami egészségügyi kockázatot jelent, érdemes hamar cselekedni.
  • A különféle égett szagok elektromos hibákra is utalhatnak. Ilyenkor rendszeres tisztításra van szükség például a szárítógép esetében, hogy elkerüljük az elektromos tüzeket.
  • Édes, szirupos szagok hűtőközeg-szivárgást jelezhetnek légkondicionálókból vagy hűtőszekrényekből. Rendszeresen tartsuk karban ezeket a berendezéseket, mert a hűzőközeg nagyon káros az egészségre.

Az otthonunkban hallható zajokkal korábban már foglalkoztunk: a csörgő radiátoroktól és a nyikorgó padlótól a gurgulázó WC-kig és a csöpögő csövekig. Fontos tudni, hogy mi a különbség: vannak olyan zajok, amelyekkel egyszerűen csak bosszantó együtt élni, ám vannak, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Például kevesen tudják, hogy ha lehúzzuk a WC-t, és az gurgulázik, akkor ez arra utal, hogy vagy van egy kezdődő dugulás, és a víz még éppenhogy át tud rajta menni, vagy a szellőzés nem megfelelő. Utóbbi csak azt jelentené, hogy nehezen öblít a WC, mert levegőáramlásra is szükség van az öblítéshez. A többi fontos otthoni zajról itt olvashatsz.

Címkék:
otthon, veszély, hiba, életveszély, veszélyes, meghibásodás, rosszullét,