Húshagyókedd, hamvazószerda dátuma 2024: mutatjuk, mikor ér véget a farsang, kezdődik a böjt

Pénzcentrum2024. február 13. 15:46

2024-ben egészen korán, március 31-én kezdődik majd a húsvét. Addig azonban számos jeles nap következik még a naptárban. A mai napra, február 13-ra esik idén a húshagyókedd, a hamvazószerda pedig holnap lesz. Hagyományosan a húshagyó kedd a farsangi időszak utolsó napja, a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben. Az elenevezés is a böjt kezdetére utal, azaz ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani.

Mind Magyarországon, mind világszerte különféle hagyományok, népszokások kapcsolódnak húshagyókedd napjához. Sok helyen e napon rendezik a karneválokat vagy fesztiválokat. Francia neve a Mardi gras jelentése szó szerint 'kövér kedd'. Angol elnevezése a Shrove Tuesday (gyóntató kedd), inkább a böjt előtti megtisztulásra utal.

A húshagyókedd mozgó dátumú ünnep, időpontja a húsvét időpontjától függ, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd, azaz a húsvétvasárnap előtti negyvenhetedik nap. Legkorábbi lehetséges dátuma: február 3., a legkésőbbi pedig március 9. Idén viszonylag korai dátumra esik: február 13-ra. A hamvazószerda pedig így február 14-én lesz.

Húshagyókeddi népszokások, hagyományok

Zala megyében több faluban, így például Reszneken, Csesztregen, Milejszegen húshagyókedden 'maskurázás' a szokás. Nappal, kora délután a gyerekek maskurának öltöznek, különféle házi készítésű jelmezeket öltenek magukra és járják a falu házait. Az őket fogadó házaktól apró ajándékokat, cukorkát, édességet, pénzt kapnak. Este a felnőttek öltöznek be, olyan módon, hogy függönydarabbal, ronggyal az arcukat eltakarják. A fogadó házaknál igyekeznek kitalálni, kit rejt a 'maskura', kérdezgetik, ugratják egymást némi alkoholfogyasztással oldva a hangulatot - írja a Wikipédia.

Mit ünneplünk hamvazószerdán?

Holnap veszi kezdetét a 40 napig tartó nagyböjt első napja. Míg korábban negyven napon át szigorúan tartották a böjtöt, addig a mai vallási előírások szerint a szigorú böjt csak hamvazószerdán és nagypénteken kötelező. Ezen a napon és a rákövetkező vasárnapon a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hintik meg (vagy kis kereszt alakú hamujellel jelölik meg). A hamvazó pap közben figyelmeztet: “Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!” A hamu az elmúlás természetes jelképe.

Címkék:
húsvét, tavasz, ünnep, egyház, farsang, ünnepnap, kereszténység, február, vallás, kedd,