Kiderült a sokkoló igazság a magyar ásványvizekről: ezért isznak egyre többen csapvizet helyette

Pénzcentrum2024. január 23. 19:04

A palackozott víz több ezer apró nanoműanyagot tartalmaz, amelyek olyan kicsik, hogy képesek behatolni a szervezet sejtjeibe. Ennek hosszútávú hatásairól ma még csak keveset tudunk, de az biztos, hogy jót nem tesz a szervezetnek. 

Egy friss tanulmány szerint a boltokban kapható palackozott víz a korábban becsültnél 10-szer, 100-szor több műanyagdarabkát tartalmazhat - olyan parányi nanorészecskéket, amelyek mikroszkóp alatt sem láthatók. Ezek mérete szinte felfoghatatlan, az emberi hajszál átlagos szélességének ezredrésze. A nanoműanyag olyan apró, hogy az emésztőrendszer vagy a tüdő szövetein keresztül a véráramba vándorolhat, és káros vegyi anyagokat juttathatnak a szervezetben és a sejtekbe - mondják a szakértők.

A tanulmány szerint egy liter palackos víz átlagosan 240 ezer műanyagrészecskét tartalmaz hétféle különböző műanyagból, amelyek 90%-át nano-, a többi pedig mikroműanyagként azonosítottak.

Az új eredmény megerősíti a szakértők korábbi tanácsát, miszerint csapvizet, azt is üvegből vagy rozsdamentes acélból készült edényekből célszerű inni, hogy csökkentsük a kitettségünket. Ez a tanács más, műanyagba csomagolt élelmiszerekre és italokra is vonatkozik. 

Az emberek nem gondolnak arra, hogy a műanyagok műanyagot ontanak magukból, pedig így van. Ahogyan mi is folyamatosan „szórjuk szét” bőrsejtjeinket, a műanyagok is folyamatosan vedlenek le apró darabkákat, amelyek letörnek, például amikor kinyitjuk a boltban vásárolt saláta műanyag dobozát vagy a műanyagba csomagolt sajtot.

 - mondta Sherri Mason, a pennsylvaniai Penn State Behrend fenntarthatósági igazgatója. Ő volt a társszerzője annak a 2018-as tanulmánynak, amely először mutatta ki a mikro- és nanoműanyagok jelenlétét a kilenc ország 11 különböző márka által forgalmazott palackozott vizek 93%-ában - írja CNN.

Új tanulmány, új számok

A legújabb tanulmányt készítő csapat a literenkénti 300 helyett 110 ezer - 370 ezer műanyagdarabkát számolt három népszerű, az Egyesült Államokban forgalmazott vízmárkában.

Egy új technológia több millió nanorészecskét azonosított a vízben, "szervetlen nanorészecskék, szerves részecskék és egyéb műanyag részecskék lehetnek benne, amelyek nem tartoznak az általunk vizsgált hét fő műanyagtípus közé" - mondta a társszerző és környezetkémikus Beizhan Yan, a Columbia Egyetem Lamont-Doherty Földmegfigyelő Intézetének docense. A tanulmányban bemutatott innovatív új technikák további kutatásokat tesznek lehetővé az emberi egészségre vonatkozólehetséges kockázatok jobb megértése érdekében

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tanulmányok arra mutatnak rá, hogy az emberek széles körben ki vannak téve olyan apró műanyagrészecskéknek, amelyek nagyrészt még nem vizsgált kockázatokat jelentenek. A csecsemők és a kisgyermekek lehetnek a legnagyobb veszélynek kitéve, mivel az ő fejlődő agyuk és testük gyakran érzékenyebb a toxikus expozíciók hatásaira.

A szakértők szerint a nanoplasztik a műanyagszennyezés legaggasztóbb típusa az emberi egészségre nézve. Ez azért van így, mert a parányi részecskék behatolhatnak a főbb szervek egyes sejtjeibe és szöveteibe, potenciálisan megszakítva a sejtfolyamatokat és károsító vegyi anyagokat hagynak hátra.

Ennek ellenére egyre több műanyagba csomagolt terméket fogyasztunk, memcsak hazánkban, de egész Európában. Hogy a szemét és a mikroműanyag ne lepjen el minket teljesen, idén januártól hivatalosan is életbe lépett az új DRS (Deposit Return System) hazánkban, azaz a kötelező üvegvisszaváltó rendszer. A módosítás tagadhatatlanul új szokások beiktatását jelenti majd az emberek életébe. Ha szeretnénk visszakapni a kasszánál kifizetett betétdíjat nem lesz elég kimenni a szelektív hulladékgyűjtőkukákig, a boltig kell majd eljuttatni az otthon gyűjtött műanyag palackokat. 

A Pénzcentrum kötelező visszaváltási rendszer kutatása

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közösen végez kutatást, hogy felmérje és megvizsgálja, hogy milyen társadalmi hozzáállás jellemzi ezt az átállást. A kérdőív kérdései úgy lettek összeállítva, hogy a legtöbb aspektusból keletkezzen adat arra vonatkozóan, hogy milyen hatással lehet a lakosság mindennapjaira a visszaváltó rendszer, és hogy képet kapjunk arról, hogy milyen az alapvető társadalmi hozzáállás a kérdésben. A kérdőív teljesen anonim és önkéntes, mentes mindenféle gazdasági vagy politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. Előre is köszönjük, hogy válaszaival segíti kutatásunkat!

Címkék:
vásárlás, víz, ásványvíz, tanulmány, rendszer, műanyag, pet-palack, palack, szakértők,