Megszólaltak a szakértők: ez lehet az utolsó esély, hogy megmeneküljön az építőipar

MTI2024. január 17. 19:44

A kereskedők pozitív döntésben bíznak az építőanyag-kereskedelmi piacon az év második felében. Ennek az oka a kamatkörnyezet javulása lehet – számolt be az MTI-nek az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetkezete (ÉVOSZ) Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozata.

Juhász Attila, az ÉVOSZ tagozatának elnöke arról beszélt ma, hogy novemberben az építőanyag-kereskedelmi szektor rendelésállománya jelentősen visszaesett 2022 azonos időszakához képest. Ennek oka, hogy a kiadott lakásépítési engedélyek és bejelentések száma 35 ezerről 20 ezer alá esett, de az állami és önkormányzati megrendelések is drasztikusan csökkentek.

Ezek után pedig egyáltalán nem jók a 2024-es kilátások sem, mégis Juhász Attila szerint reménykedhetünk abban, hogy az év második felében pozitív fordulat áll majd be. Ezt azzal indokolta a szakértő, hogy a kamatkörnyezet folyamatosan javul, az alapkamat pedig a várakozások szerint év végéig 6 százalék körüli szintre fog csökkenni. Emiatt a piaci hitelkörülmények kedvezőbbé válnak, ami segíti az építési és felújítási projektek finanszírozását.

Címkék:
otthon, építőipar, építőanyag, kereskedelem, kereskedők, szakértők, építőanyagok,