Komoly szigorítás jöhet a kutyák és macskák ügyében: készülhetnek a magyar állattartók, ez kemény lesz

Portfolio2024. január 10. 21:32

Az Európai Bizottság rendeletjavaslatot tett a kutyák és macskák jólétével és nyomon követhetőségével kapcsolatban. Mindez alapjában változtathatja meg a tenyésztett és a forgalmazott kísérőállatok életkörülményeit.

Az EB egy rendeletjavaslatot nyújtott be, aminek értelmében egységes uniós elóírásokat vezetne be a kutyák és macskák tenyésztésére, elhelyezésére és kezelésére vonatkozóan a tenyésztő létesítményekben, az állatkereskedelemben és a menhelyeken egyaránt – írta meg a Portfolió.

Az illegális kereskedelem elleni küzdelem és az állatjóléti feltételek ellenőrzésének fokozása érdekében a kötelező azonosítás és nyilvántartásba vétel révén megerősíti a nyomon követhetőséget. Az Európai Bizottság emellett csatlakozik a „Szőrmementes Európa” európai polgári kezdeményezéshez is, hogy visszaszorítsa, hogy csak a bundájukért tenyésztenek háziállatokat.

A kezdeményezés leginkább a kutyák és macskák növekvő, évi 1,3 milliárd eurós értékű kereskedelmével foglalkozik, ami az EU tagállamaiban eltérő jóléti normák mellett zajlik. Az illegális kereskedelem növekedése, különösen az online térben, arra késztette a Bizottságot, hogy minimumkövetelményeket állapítson meg az ilyen állatok tenyésztésére, elhelyezésére, gondozására és kezelésére vonatkozóan. Az online értékesítésre vonatkozó szigorú nyomonkövethetőségi követelmények és automatizált ellenőrzések segítik a hatóságok munkáját, a vevők pedig hatékonyabban ellenőrizhetik az egyes kiskedvencek nyilvántartási adatait.

Címkék:
unió, illegális, európa, online, gazdaság, kereskedelem, állat, állattartás, bizottság,