Lövöldözés Prága belvárosában: 15-en meghaltak, rengeteg a sebesült - itt vannak a friss részletek

MTI2023. december 21. 16:40

 Lőfegyveres incidens történt csütörtökön a prágai Károly Egyetem filozófia intézeténél, a Jan Palach téren, többen életüket vesztették és több tucatnyian megsebesültek - közölte a rendőrség, amely szerint egy támadó volt, akit ártalmatlanítottak. Már összesen 15 halottról szólnak a beszámolók.

A helyszínre nagyszámú rendőrt riasztottak. A rendőrség arra kéri a prágaiakat, hogy ha lehet, kerüljék el a környéket, az ott lakók pedig ne hagyják el otthonukat. A helyszínen készült felvételek tanúsága szerint diákok feltett kézzel léptek ki az épületből annak kiürítése közben.

A legfrissebb rendőrségi hírek szerint 15-en meghaltak a lövöldözésben, 24-en megsebesültek -  írja az BBC.  A fegyveres a prágai Károly Egyetem bölcsészkarának hallgatója volt - tették hozzá. A hivatalos cseh közlés szerint mostanra a támadót is likvidálták - erről már a Telegraph ír. 

A fegyveres egy 24 éves férfi volt, aki egy Prágától 21 km-re (13 m) lévő faluból származott. A rendőrség szerint a gyanúsított édesapját a mai nap folyamán holtan találták.

 

Petr Pavel, a Cseh Köztársaság elnöke az alábbi közleményben reagált a Facebookon:

Megdöbbentek a Károly Egyetem Filozófiai Karán történt események. Mély sajnálatomat és részvétemet szeretném kifejezni a lövöldözés áldozatai családtagjainak és hozzátartozóinak. Szeretném megköszönni a polgároknak, hogy tiszteletben tartották a rendvédelmi hatóság utasításait és a maximális együttműködtek.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Petr Fiala, a cseh miniszterelnök pedig így reagált az eseményekre:

A Prágai Filozófiai Karon történt tragikus események miatt lemondtam az olmützi munkaprogramot, és visszamegyek Prágába. Kapcsolatban vagyok a belügyminiszterrel és a rendőrséggel. Kérek minden állampolgárt, hogy tartsa tiszteletben a katasztrófavédelem ajánlásait.

A lapok azt is írják, hogy a fegyveres bűncselekmények viszonylag ritkák a Cseh Köztársaságban. 2019 decemberében egy 42 éves fegyveres megölt hat embert a kelet-csehországi Ostrava város kórházi várótermében, majd elmenekült és agyonlőtte magát - közölte a rendőrség. 2015-ben pedig egy férfi nyolc embert agyonlőtt, majd magával is végzett egy Uhersky Brodban található étteremben.

Címlapkép: MTI/EPA/Martin Divisek

Címkék:
otthon, rendőrség, egyetem, csehország, mti, halott, prága, cseh, lövöldözés,