Óriási csőtörés a pesti agglomerációban: több település karácsonyig vezetékes víz nélkül maradhat

Pénzcentrum2023. december 19. 17:37

Stratégiai fontosságú 600 mm belső átmérőjű vezetéken keletkezett csőtörés miatt Érden, Törökbálinton, és Diósdon is több helyen vízhiány lépett fel. Egy önkormányzati képviselő szerint péntekre érkezhet alkatrész a javításhoz, a vízhiány karácsonyig eltarthat az érintett részeken.

Néhány nappal ezelőtt egy stratégiai fontosságú 600 mm belső átmérőjű vezetéken keletkezett csőtörés, amely vezeték a Budapest-Csepel irányból átvett ivóvizet továbbítja az Érd, Bakonyi-Mecseki utcák kereszteződésében lévő tároló medencékbe – közölte Földvári László, törökbálinti önkormányzati képviselő, a posztot az atv.hu szúrta ki.

A helyi politikus szerint a medencékből szivattyúzzák tovább Érd parkvárosi részeibe, Törökbálint nagy részére és Diósd egy részére a vizet. Mivel a 600-as vezetéken olyan jellegű meghibásodás van, amelyet csak speciális anyagokkal, idomokkal lehet javítani, két speciális csőkötő idomot kellett külföldről megrendelni, ami előreláthatólag pénteken (december 22-én) érkezik meg.

Ezzel reményeink szerint meg tudjuk javítani a vezetéket. Mindaddig egy másik töltővezetéken tudjuk, tudtuk tölteni a Bakonyi-Mecseki medencéket, amelynek viszont csak 400 mm a belső átmérője. Tehát ezen jóval kevesebb vizet tudunk feladni a medencékbe, ami ugyanakkor az elmúlt napokban még éppen elég volt ahhoz, hogy ne legyen sehol vízhiány

- írta. Hozzátette, azóta további csőtörések keletkeztek más vezetékeken (Érd, Mecset u., Erzsébet u. Tárnoki u., Diósd Pacsirta u.), amely csőtörések negatívan befolyásolták a medencék tölthetőségét. Így mára olyan mértékben csökkentek a medenceszintek, hogy azt valószínűsítik, holnap Érd, II. III. IV. nyomásövezetben, Törökbálinton és Diósd egy részén vízhiány lesz, ami előreláthatólag szombat-vasárnapig eltarthat, mivel pár nap kell, mire újra feltöltődik a rendszer. Sóskúton és Pusztazámoron csak rövidebb idejű vízhiány várható, Tárnokon pedig az érdi I. nyomászónához hasonlóan valószínűleg nem lesz vízhiány - tette hozzá.

Jelenleg három 5 m3-es tartályos autót tudtunk rendelni és rendelkezünk még három kis tartállyal. További lajtos kocsi lehetőségek felkutatásában kérünk az önkormányzatoktól is segítséget. Fel kell hívni a lakosságot, hogy palackos vízből is tartalékoljanak lehetőség szerint nagyobb mennyiséget. Vízhiány bekövetkezése esetén a tartályos autók kiállási helyét közöljük településenként, illetve egyeztetünk annak helyéről

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- közölte Földvári László.

Címlapkép: Sóki Tamás, MTI/MTVA

Címkék:
otthon, karacsony, vízhiány, ivóvíz, agglomeráció, pest megye, érd, csőtörés,