Erre feltétlenül figyelj karácsonykor: elég egy apró figyelmetlenség és porig ég a házad

Pénzcentrum2023. december 18. 08:15

Évente csaknem hétezer lakóépület gyullad ki Magyarországon, mégis csak elenyésző számban van a házakban füstérzékelő. Pedig a szakemberek szerint, ahol van füstérzékelő, ott a tűz keletkezésekor tudomást szereznek róla, így hamarabb meg tudják fékezni, időben ki tudnak menekülni - írja a HelloVidék.

Tavaly decemberben naponta átlagosan 24 otthon gyulladt ki, vagyis gyakorlatilag óránként egy. Évente 50 lakástűz keletkezik adventi koszorúk miatt. Ha nincs a gyertyák alatt egy kis fém alátét, amint leég a gyertya, égni fog a koszorú is, és ha nem észleljük időben, az asztal és a szoba is. Inkább meg se gyújtsuk a koszorún a gyertyákat, ha nincs a gyertyák alatt ez a kis fém alátét.

Az sem mindegy, hogy hova tesszük az adventi koszorút. Sokan az ablakba teszik, ahol meggyújtja a függönyt, vagy az ablakkeretet. Mindegy, hogy hova tesszük, a lényeg, hogy ne legyen a közelében semmi, ami meggyulladhat. A legjobb megoldás, ha a koszorút is egy tűzálló tálra tesszük. Az égő gyertyát pedig egy percre se hagyjunk magára.

Sokan már december elején karácsonyfát állítanak. Ezeket a fenyőket már november közepén kivágták, így aztán egy fűtött épületben hamar és nagyon kiszáradnak. A kiszáradt fenyő pedig annyira jól ég, hogy ha meggyullad egy ponton, csak néhány másodperc és az egész fa lángolni fog, az égő fa pedig mindent meggyújt maga körül. Lehet késleltetni a fenyő kiszáradását azzal, hogy megvásárlás után egy vödör vízben tároljuk, illetve vannak olyan fenyőtalpak is, amelyekben vízben áll a fenyő. Így magasabb a nedvességtartalma és nehezebben gyullad meg.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
magyarország, fenyőfa, tűz, figyelmeztetés, lakástűz, fenyő, hellovidék,