Kiderült az igazság a napelemekről: ma már tényleg nem éri meg rendszert telepíteni?

Pénzcentrum2023. december 5. 09:46

Furcsa, de vannak olyan háztartások, amelyek a napelemek felszerelése után nem hogy spórolnának, de jelentősen több áramot fogyasztanak. Egy amerikai közgazdász szerint a jelenségre van magyarázat, mégpedig a fogyasztók megváltozó viselkedése.

Fura ellentmondásra hívta fel a figyelmet egy amerikai közgazdász: az energiatakarékosság miatt felszerelt napelemeket gyakran többletfogyasztás kíséri – írja a hvg.hu egy amerikai szaklap nyomán. Utóbbi egy példát is említ, mely szerint egy háztartás havonta 1000 kilowattóra energiát fogyaszt. Ezután napelemeket szerelnek fel a tetőre, amelyek átlagosan havi 500 kilowattóra áramot termelnek. Mennyivel kell csökkennie az elektromos hálózatból nyert áramfogyasztásnak ekkor? Szinte gondolkodás nélkül vágnánk rá a választ, hogy 500 kilowattórával, azonban – mutat rá Tess Malone, a Georgia Műszaki Egyetem docense – a valóságban azt tapasztalták (az Egyesült Államokban), hogy jóval kevesebb a megtakarítás, sőt sok esetben az eredeti 1000 kilowattórát is meghaladta a háztartás fogyasztása. 

A szakember szerint ugyanis a napenergia bevezetése után megváltozik a fogyasztók viselkedése, növelik a villamosenergia-fogyasztásukat. Ha pedig egy tipikus háztartásban 20 százalék a napenergia visszapattanása (azaz az energiafogyasztás növekedésének és a napelemek által termelt energiamennyiségnek az aránya), akkor a panelek használatával járó szén-dioxid-előnyök is 20 százalékkal csökkennek.

A napelemek viselkedésbeli változásokhoz is vezethetnek, amelyek növelik az energiafogyasztást. Például előfordulhat, hogy gyakrabban használnak energiaigényesebb készülékeket, például légkondicionálót, nagyobb valószínűséggel hagyják égve a lámpákat, és hosszabb ideig zuhanyoznak, hiszen az áram „ingyen” van.

A többletfogyasztás másik oka, hogy Amerikában nincs szaldó, a többlet-villamosenergiát gyakran alacsonyabb áron értékesítik vissza a hálózatba, mint amennyit a háztartás fizetett érte. Ez tovább ösztönözheti a háztartásokat a több villamos energia felhasználására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében a napenergia visszapattanási effektus jelentős probléma lehet, mivel ellensúlyozhatja a napelemek telepítésének környezeti előnyeit. Van azonban néhány dolog, amivel a jelenség csökkenthető lenne: az egyik ilyen az oktatás és a tudatosság. A háztartások felvilágosítása a napenergia visszapattanásáról segíthet abban, hogy megalapozottabb döntéseket hozzanak energiafogyasztásukkal kapcsolatban. Ezen felül az is megoldás lehet, hogy a csúcsidőszakban magasabb áramdíjat számítanak fel, ami segíthetne eltántorítani a háztartásokat attól, hogy több áramot használjanak ezekben az időszakokban.

Címkék:
rezsi, spórolás, napelem, napenergia, gazdaság, háztartás, túlfogyasztás, energiafogyasztás, fogyasztók, zöld energia,