Veszélyben százezernyi magyar kert? Ezt mindenképpen tudnod kell, ha neked is van otthon

HelloVidék2023. november 13. 08:13

Bár a kiskertek sok esetben tényleg szemet gyönyörködtetnek, a globális felmelegedés természetesen ezt is új alapokra helyezi.

A klímaváltozás hatásait Magyarországon is egyre inkább érezhetjük: a hosszú, aszályos nyarakat enyhe, esős telek követik, az átmeneti időszakok pedig érzékelhetően lerövidültek. A lassan, de biztosan zajló globális felmelegedés a kiskertekben is szembesít minket azzal, hogy bizonyos, korábban megszokott fajok helyett ideje másokat választanunk.

A HelloVidék arról ír cikkében, hogy a klímaváltozás miatt el kell gondolkodni az eddig nem annyira megszokott fajok telepítésén is, mert a felmelegedés miatt teljes szemléletváltásra is szükség lehet. A lapnak B. Szabó Norbert, okleveles kertészmérnök azt mondta: több növényfaj egyszerűen már nem érzi jól magát kertekben.

A klímaváltozás kapcsán sok új tényezővel kell szembenéznie akár a kertész szakmának, akár a lelkes hobbikertészeknek. Számos növényfaj és fajta már nem fogja jól érezni magát a mi környezeti adottságaink mellett. Kiszárad a nyári, de éppúgy a téli időszakban is, új kártevője, betegsége jelenik meg, és nem képes megvédeni magát. Igazából ezek elkerülése egy igen komplex, többösszetevős téma. Nagyon fontos, hogy kertünket minél inkább változatos, biodiverz módon alakítsuk ki, használjunk minél több, változatos növényfajt. Nagyon szép tud lenni egy a kert teljes hosszában 20-50 méteren végigfutó sövénysor, de ha egyszer egy kártevő megtalálja, vagy egy betegség jelentkezik, az pillanatok alatt végighalad a növényeken, és hatalmas pusztítást eredményez. Ha csak annyit megteszünk, hogy 3-5 méterenként váltunk a növények között, legyen az akár csak 2-3 faj, más-más kártevő és kórokozó támadja a növényeket, egyfajta "akadályba" ütközik, és nem tud egyszerűen végighaladni a teljes sövényünkön

- mondta a HelloVidéknek a szakember.

Címkék:
otthon, kártevő, kert, magyar, klímaváltozás, felmelegedés, kertes ház, globális, kertész, kertépítés, kertészkedés, globális felmelegedés, kertem, kertápolás,