Szívhatják a fogukat a magyar háztulajok: fontos rezsitörvény halasztását rendelte el a kormány

Pénzcentrum2023. november 10. 20:33

Még mindig nem tudják a napelemesek, hogy kire milyen szabályok vonatkoznak majd. A határidőt ismét tovább tolták, tehát több százezer napelemes rághatja tovább a körmét.

Egy friss kormányrendelet értelmében november 30 az a határidő, amikor az Energia- és Közműszabályozási Hivatalnak közzé kell tennie azokat az új szabályokat, amelyek a házi napelemrendszerekre vonatkoznak majd a jövőben - erről ír az Infostart. Mint a lap megjegyzi, legkésőbb szombaton kellett volna közzétenni a bruttó elszámoláshoz nélkülözhetetlen áramátvételi árat, de ez most tovább csúszik.

Azok, akik szeptember 7. előtt kaptak engedélyt háztartási méretű kiserőmű telepítésére, a jelenlegi szabályok szerint az üzembe helyezéstől számított tizedik év végéig a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia alapján maradhatnak az éves szaldóelszámolásban. Azok viszont, akik ezután kapták meg ugyanezt az engedélyt, csak bruttó elszánolást használhatnak, ami azt is jelenti, hogy a felhasznált villamos energiát ki kell fizetnie a felhasználónak, míg a napelemes rendszer által termelt áramot meghatározott áron veszi meg tőle az egyetemes szolgáltató, tehát az MVM.

A napelemeseket érintő új szabályok tervéről és az azt követő felháborodásról már a Pénzcentrum is részletesen írt. Ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Címkék:
otthon, villamos, energia, napelem, szabályozás, szabály, szabályok, szabálytalanság, bruttó, napelemadó, szabályváltozás, napelem szövetség, napelemstop,