Sokkoló jelentés a magyar éjszakákról: itt már tízezrek félnek az utcára menni sötétedés után

Biró Attila2023. november 9. 13:02

Miközben 2022-ben lakosságarányosan még Budapesten érezték legnagyobb biztonságban magukat az emberek, addigra 2023-ban ezt már a községekben élő magyarok tudhatják inkább magukénak. A fővárosban ugyanis 8 százalékpontost csökkenést mértek az idei évben. Ez viszont még így is azt jelenti, hogy bármilyen településtípusról legyen is szó Magyarországon, 10-ből legalább 8 ember inkább biztonságban érzi magát sötétedés után az utcákon, mint nem.

Összességében csökkent azoknak a magyaroknak az aránya, akik inkább biztonságban érzik magukat lakóhelyük közterületein sötétedés után – derült ki a KSH friss statisztikáiból. Miközben 2022-ben a lakosság 85 százaléka vélekedett úgy, hogy inkább biztonságos sötétedés után az utcán lenni, addig 2023-ra ez az arány 83,6 százalékra csökkent. A mostani arány ráadásul kisebb a 2021-es adatnál is, akkor a lakosság 84,7 százaléka vélekedett így.

A visszaesés oka pedig egyértelműen az, hogy Budapesten, illetve a megyeszékhelyeken vagy megyei jogú városokban markánsan visszaesett a lakosság közbiztonságba vetett hite. A legnagyobb csökkenést Budapest produkálta, itt 86 százalékról 78 százalékra esett azok aránya, akik inkább biztonságban érzik magukat sötétedés után a közterületeken, míg a megyeszékhelyeken vagy a megyei jogú városokban 85,7 százalékról 83,8 százalékra esett vissza az arány.

Loading...

Érdekesség ugyanakkor, hogy míg Magyarország nagyvárosaiban csökkent a lakosság közbiztonság-érzete, addig a kisebb városokban, illetve községekben éppen ellenkezőleg, nőtt. A városokban például 84,4 százalékról 84,8 százalékra, míg a községekben a lakosság 84,6 százaléka helyett immáron 85,4 százalékuk érzi inkább biztonságban magát sötétedés után az utcákon. Érdemes megjegyezi, hogy utóbbi adat bár a 2022-esnél magasabb, ám 2021-esnél alacsonyabb, miközben a városokban folyamatosan emelkedik a lakosság biztonságérzete.

Loading...

Mi történt az évek során?

Az adatokat elemezve érdemes kitekinteni az elmúlt évek történéseire. A változások mértéke ugyanis igencsak vegyes képet mutat. Olyannyira, hogy míg 2023-ban messze Budapesten voltak arányaiban a legtöbb azok, akik inkább nem érezték biztonságban magukat sötétedés után az utcákon, addig 2022-ben pont, hogy a magyar fővárost ítélték arányaiban a legbiztonságosabbnak a lakók. Akkor ugyanis a lakosság 86 százaléka érezte úgy, hogy inkább biztonságban érzik magukat sötétben az utcákon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ehhez képest 2021-ben bőven a községekben élő magyarok vélték úgy, hogy inkább biztonságos sötétben az utcára lépni. Ekkor ott a lakossági arányszám 86 százalékos volt, miközben Budapesten például csak 84,9 százalék. Az elmúlt évek adatait megnézve tehát azt mondhatjuk, hogy 2021-2022-ben a lakosság egészét tekintve, éljen bármilyen típusú településen is, 10-ből legalább 8-an inkább biztonságban éreztek magukat sötétedés után a közterületeken. 2023-ban azonban jelentős váltás történt, az arányszám Budapest esetében beesett 80 százalék alá, igaz a zuhanás csak 78 százalékig történt. Persze ez is tetemes, hiszen míg

Címkék:
otthon, Budapest, ksh, statisztika, közbiztonság, központi statisztikai hivatal,