Itt a pontos CSOK Plusz matek: akár 60 milliós ingatlant is vehetnek önerő nélkül a jogosultak

Pénzcentrum2023. október 26. 07:57

Havi 71-235 ezres törlesztője lehet az új CSOK-nak, illetve a Babaváró hitellel együtt akár 60 milliós lakásunk is lehet önerő nélkül - számolta ki a Bankmonitor. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató kiszámításánál a bankok szigorúbbak lehetnek.

Az 5 ezer fő feletti településeken új támogatott hitel lesz elérhető 2024-től, ennek kamata a jelenlegi CSOK-hitelhez hasonlóan maximum 3% lehet. Ez lényegesen kedvezőbb a piaci hitelkamatoknál, hiszen a bankok fix kamattal jelenleg 7-8 százalékos kamattal hiteleznek.

A támogatott, kedvezményes hitel összege a vállalt gyerekek számától függően: egy gyereknél 15, két gyereknél 30, illetve 3 gyereknél 50 millió forint lehet, a futamidő pedig 10-25 év lehet. Vagyis 3 vállalt gyerekkel 50 millió forint igényelhető majd - további részletek ebben a cikkben.

A Bankmonitor számításai szerint amennyiben a család az első lakását vásárolja meg, akkor a hitel 10% önerővel lesz igényelhető, szemben a másokra érvényes 20%-os minimális önerővel.

Amennyiben tehát egy három gyereket vállaló pár 50 millió forint támogatott hitelt igényel az első lakásuk megvásárlására, emellé pedig megigényli a 10 millió forint Babaváró hitelt is, akkor 60 millió forint értékhatárig önerő nélkül vásárolhatnak lakást.

A 60 millió forint vételárú ingatlan esetében ugyanis 6 millió forint az elvárt önerő összege, a lakáshitellel együtt igényelt Babaváró hitelnek pedig a 75 százalékát önerőként veszik figyelembe, ami 7,5 millió forintot jelent. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mekkora jövedelem kell 15, 30, illetve 30 millió forint támogatott hitelhez?

  • 25 éves futamidőre
  • 15 millió Ft támogatott hitelnek 71 500 Ft,
  • 30 millió Ft-nak 143 ezer Ft, míg
  • 50 millió Ft-nak 237 500 Ft lesz a havi törlesztője.

Aamihez 50 százalékos JTM-mel – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – számolva legalább 475 ezer Ft nettó igazolt jövedelem szükségeltetik.

Ez azonban akár nagyobb is lehet, ugyanis a bankok a legtöbb esetben a nettó jövedelmet előbb csökkentik valamekkora megélhetési költséggel, és ezt követően kalkulálnak csak JTM-et.

Ha a pár Babaváró hitelt is venne fel 20 éves futamidőre, akkor ennek 46 ezer Ft lesz a havi törlesztője, így összegégében 283 500 Ft-ot kell havonta kigazdálkodniuk csak hitelszolgálatra. Ehhez legalább 567 ezer Ft nettó jövedelemmel kell rendelkezniük.

Címkék:
hitel, lakáshitel, lakásvásárlás, ingatlan, önerő, csok, családtámogatás, ingatlanvásárlás, babaváró, babaváró hitel, csok plusz,