Komoly díjemelést kapnak a nyakukba a hazai ingatlantulajok: ez fájni fog

HelloVidék2023. szeptember 27. 08:15

A HelloVidék utánajárt, lakásbiztosításnál mire érdemes figyelni a szerződés megkötésekor, valamint milyen tényezők befolyásolják a díjat, és hogyan lehet megtalálni a legkedvezőbb ajánlatot.

Az egyik legnagyobb probléma az alulbiztosítottság. Ha ingatlanunk a biztosítás megkötésekor alacsonyabb értéken lett biztosítva, mint amennyit jelenleg ér és valamilyen kárunk keletkezik, akkor a biztosító csak a biztosításban meghatározott összeg alapján tudja megtéríteni a kárunkat. Például, ha ingatlanunk 100 M FT-ot ér, mi azonban a biztosítás megkötésekor 50 M FT-ot jelöltünk meg értéknek, akkor ez 50%-os alulbiztosítottságot jelent. Ez kár esetén azt jelenti, ha mi bejelentünk például 1 M FT kárt a biztosító csak az 50%-át fogja számunkra megtéríteni, ami 500 000 FT. Egyéb esetben is szóba kerülhet az alulbiztosítás, amennyiben például nagy mértékű felújításon esett át ingatlanunk és ezt elfelejtettük jelezni a biztosítónak. 

Figyelni kell az alapterület pontosságára, minden biztosítandó vagyontárgy szerepeljen az ajánlaton, valamint a biztosítási összegek megfelelőek legyenek (pl: soha ne a piaci értéket vegyük alapül egy épületnél)

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidéken elolvashatod. KATT!

Címkék:
biztosítás, otthon, lakásbiztosítás, biztosító, hazai, hellovidék,