Határpénzt vezettek be az osztrákok: ennyit kell fizetni az átkelésért, már a magyar ombudsman is felháborodott

Pénzcentrum2023. szeptember 12. 09:13

Egyre inkább elmérgesedik az osztrák-magyar határvita, már a magyar ombudsman is felfigyelt a helyzetre, és levélben kéri kollégáját a matricarendszer megszüntetésére.

Az alapvető jogok biztosa, Kozma Ákos levélben kéri arra az osztrák ombudsmani testületet, hogy vizsgálják felül a magyar-osztrák határ egyik szakaszának egyoldalú lezárását - erről ír az Infostart.

Mint ismert, az Ágfalva és Somfalva (Schattendorf) közti, eredetileg kerékpárosoknak és gyalogosoknak szánt határsávot néhány hete kezdték korlátozni osztrák részről, miután a szomszédos ország szerint "túl sokan" kezdték használni ezt az átkelőt. Bár felmerült a lezárás gondolata, végül csak matricarendszert vezettek be, de ez sem tetszik a környékről jelentős számban dolgozni átjáró magyaroknak.

Az osztrák ombudsman hatóságként megvizsgálja a beadványokat, adatokat gyűjt be, és ha szükségesnek látja tanúkat is meghallgat. Amennyiben arra az eredményre jut, hogy jogsérelem történt, felhívja a somfalvi önkormányzat figyelmét, hogy szüntesse meg a jogsértő állapotot

- közölte Ruzicska Máté, az ágfalvi civileket képviselő ügyvédei iroda munkatársa.

Címkék:
ombudsman, ausztria, határ, magyarország, határátkelő, magyar, magyarok, osztrák, határátkelés,