Kinyírja a magyar napelemeseket a kormány bejelentése: sosem fog megtérülni a beruházás

Pénzcentrum2023. augusztus 28. 09:02

Inkorrekt és etikátlan, hogy a kormány 2024-től havi szaldóelszámolásba tenné át a korábban telepített lakossági napelemrendszereket - mondta a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke. A szervezet szerint a mostani bejelentéssel visszamenőlegesen lehetetleníti el a kormány a beruházások megtérülését.

Lantos Csaba energiaügyi miniszer a hétvégén egy videóban jelentette be, hogy januártól nemcsak a 2024 után telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba - a miniszter emellett azt is közölte, hogy szeptembertől bizonyos területeken újra lehet majd visszatápláló napelemes rendszereket telepíteni. A január elseje után telepített rendszerek bruttóelszámolásba kerülnek, de erről több részletet nem osztottak meg.

Az éves elszámolás azt jelentette, hogy a nyáron betáplált, felesleges energiát télen visszakaphatta a felhasználó ingyen, ami nagyon kedvező konstrukció volt például a fűtés miatt - ezzel csak az a kör élhetett, amely tavaly október 31-ig megkapta a szükséges engedélyt a hatóságoktól. azóta csatlakozási stop van érvényben. Az új rendszerben nyáron a szolgáltató 5 forintot fizet kilowattonként a betáplált felesleges áramért, míg télen a fogyasztó a rezsicsökkentés határáig (2500 kilowattig) 38, afölött 70 forintos áron ad vissza egy kilowattot a napelemeseknek.

A havi elszámolás azt jelenti, hogy a változtatások után soha nem térül meg a beruházás

- mondta az RTL Híradónak Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. Szilágyi László, a szervezet alelnöke pedig egy Facebook-videóban beszélt arról, hogy a meglévő rendszerek esetében ezzel a mostani bejelentéssel visszamenőlegesen lehetetleníti el a kormány a megtérülést. Emlékeztetett arra, hogy korábban korrekt volt a kormány részéről az az eredeti ígéret, hogy a korábban telepítők maradhatnak az éves szaldó elszámolásban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A videóban inkorrektnek és etikátlannak nevezte a lépést, mivel nincs olyan uniós rendelkezés, ami tiltaná azt, hogy visszamenőleg ne lehetne megadni ezt a szaldós éves elszámolást. Azt kérte a minisztertől, hogy adjon lehetőséget a szakmai szervezeteknek arra, hogy részt vegyenek a szaldó elszámolás részleteinek kidolgozásában, januárig gondolják át a tervet.

Címkék:
otthon, kormány, rezsi, rezsicsökkentés, napelem, beruházás, napkollektor, elszámolás, napelem szövetség, rezsiemelés, napelemstop,