Ezekkel a panellakásokkal tudnak most nagyot szakítanak a magyarok: ezért érnek többet

Pénzcentrum2023. augusztus 23. 09:35

Átlagosan 10 százalékkal drágábbak a felújított, panelprogramos lakások a felújításra váróknál, ám még mindig olcsóbbak, mint a felújítandó téglalakások. Ugyanakkor a panelek felsőbb emeletein már nélkülözhetetlen a légkondicionáló, melynek megléte alig mutatkozik a lakásárakban.  

Húsz százalékot is meghaladó árelőnyük van a nagyobb városokban népszerű panellakásoknak – olvasható a magyarnemzet.hu-n. A lapnak nyilatkozó ingatlanpiaci szakértő elmondta, hogy a fővárosban egymillió forint a téglalakások átlagos négyzetméterára, míg a paneloké – állapottól függetlenül – 780 ezer forint. Márpedig az ár egyáltalán nem mindegy, 30 millió forint felett egyértelműen a hitelfelvétel felé tereli a vásárlókat.

Budapesten 802 ezer forint a felújított, illetve 728 ezer forint a felújítatlan panelek átlagos négyzetméterára, ám a lap hangsúlyozza, hogy kerületenként jelentősebb eltérések lehetnek annak függvényében, hogy hol, mekkora arányban találhatók felújított és felújítandó lakások. A megyeszékhelyek közül Győrben és Kecskeméten jelentősen drágábbak a felújított panelek.

Budapesten a felújítandó téglalakások négyzetméterára 869 ezer forint, ami meghaladja a felújított panelek 800 ezer forint körüli négyzetméterárát. Győrben és Debrecenben elhanyagolható a különbség a két típus között, bár így is a felújított panelek mellett szól, hogy azokra már nem kell további milliókat ráfordítani.

A panelek többsége távfűtéses, és a felsőbb szintek előnye és hátránya is, hogy melegebbek a lakások. Ha a fűtést már korszerűsítették, akkor télen már megfizethető és kellemes hőmérsékletű lehet a lakás, nyáron azonban már aligha lehet elviselni az időt légkondicionáló nélkül. A hatodik emelet feletti lakásokra már negyedével kevesebb is az érdeklődő, ha nincs bennük légkondi, a lakások áraiban azonban nem jelentenek jelentős különbséget ezek a berendezések.

 
Címkék:
lakásvásárlás, Budapest, lakásfelújítás, debrecen, ingatlanpiac, győr, főváros, panellakás, kecskemét, panelprogram, megyeszékhely, téglalakás,