A villanyszámlán is megjelennek a negatív áramárak? Ilyen még nem történt Magyarországon

Pénzcentrum2023. augusztus 23. 08:50

Idén már 61 órában is negatívba fordult az áram piaci ára, azaz a termelők fizettek annak, aki átveszi tőlük az energiát. A szakértők szerint ugyanakkor mindebből az átlagfogyasztó sokat nem érzékelhet, mert a negatív áramár összességében nagyon nem befolyásolja az átlagárakat.

Hatalmas mennyiségű nap- és szélerőművi teljesítmény került a lényegében egységes, összekapcsolt európai áramhálózatba, az orosz–ukrán háború és a nyomában kitörő energiaválság további ösztönzőt jelentett a fejlesztéseknek. Így manapság egyre gyakrabban alakulhatnak ki negatív árak az árampiacon, hamarabb köszöntött be az az időszak, amikor ezek rendszeresen megjelennek - magyarázta a 24.hu-nak Istvánffy György, a magyar áramtőzsde piaci igazgatója. Azaz a termelők már fizetnek annak a fogyasztónak, aki átveszi tőlük az energiát.

2022-ben egyetlen olyan óra volt, amikor 0,00 euró/megawattórán alakult a DAM (azaz a másnapi) órás ár, negatív ár pedig nem volt,

Főleg hétvégén és munkaszüneti napokon érhető tetten, hogy az ár közelít a nullához, negatív áramár pedig akkor alakul ki, amikor jó idő van - termelnek a napelemek - de a pillanatnyi piaci igény alacsony - magyarázta Batta Gergő, a Mavir Zrt. operatív vezérigazgató-helyettese.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Istvánffy György szerint ezek a negatív árak nem sok hatással vannak arra, hogy végső soron a villamosenergia ára leköveti a földgázét, és a jelenlegi árképzést sem nagyon tudják megrengetni. Ahhoz, hogy az áramár érdemben csökkenjen, szükséges, hogy a földgázalapú termelés költsége visszaessen vagy legalábbis ne emelkedjen. Hogy a negatív árakból a fogyasztók mit érzékelnek, az attól is függ, milyen szerződést kötöttek az áramszolgáltatójukkal: a drága, fixáras szerződésekben ragadt üzleti fogyasztók esetében a mínuszos ár semmilyen befolyással nincs.

Címkék:
otthon, rezsi, euró, áram, áramszolgáltató, rezsicsökkentés, napelem, termelők, áramellátás, áramfogyasztás, erőmű, áramtermelés, rezsiemelés,