Durva bírságot kaphatnak most ezért a kirándulók: egy rossz mozdulat és máris kész a baj

Pénzcentrum2023. augusztus 22. 07:57

Egy vadkamera rögzítette a medvét, amelyet néhány hete még Hangony és Kissikátor közelében észleltek. Ezúttal nem a Hangony-völgyben, hanem a Hegyháton látták az állatot, Sáta községtől alig 10 kilóméterre, írja a boon.hu. A szakemberek felhívják mindenkinek a figyelmét, hogy nehéz megállapítani a medve, vagy medvék haladási irányát, ezért kellő odafigyeléssel és körültekintéssel kiránduljanak a környező erdőkben.

A szakemberek szerint a medvék valószínűleg nagy meleg miatt vízforrást keresnek a környéken. Az Aggteleki Nemzeti Park igazgatósága felhívta a figyelmet, hogy a medve védett állat, megzavarása tilos. A kirándulni indulókat jótanácsokkal is ellátták arra az esetre, ha medvével találkoznának.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának közlése szerint a működési területén a nagyragadozók jelenléte állandó. Az alábbi ajánlásokat érdemes mindenkinek betartania:

  • Amennyiben medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben.
  • Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa.
  • Amíg a medve nem veszi észre, ne csapjon zajt.
  • Ne zárja el a medve menekülési útvonalát, hagyjon neki helyet.
  • Ha a medve nem észlelte a jelenlétét ne kiabáljon, zajongjon, csapkodjon, mert azt támadásnak veheti a ragadozó.
  • Legyen különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozik.
  • Soha ne közelítse meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés.
  • Ne fordítson hátat az állatnak.
  • Ne fusson el. (A medve 40 km/h sebességgel is tud futni.)
  • Ha a medve észrevette, akkor emelje a kezét lassan a feje felé, és halkan beszéljen, énekeljen, fütyülgessen - hogy a medve emberként tudja azonosítani.
  • Ha a medve észrevette, de nem vesz tudomást a jelenlétéről, nem érdeklődik, akkor lassan hátráljon ki a látóteréből.

A barna medve (Ursus arctos) Magyarországon fokozottan védett faj, melynek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Tilos a védett állatfajok egyedeinek zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása - tájékoztattak, hozzátéve, hogy a fokozottan védett fajok károsítása, elpusztítása - mint amilyen a medve - bűncselekmény.

Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt faj volt, de napjainkra ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben található meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben, így például az Alacsony- és Magas Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák-paradicsomban is - amely közvetlenül határos a Szlovák-karszttal - és egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel - írják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bírság is lehet a vége

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv 43. § (1) szerint, Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

Amennyiben káresemény történik, a védett állat kártételének megelőzésével, a kártalanítással, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv 74. §-sa az iránymutató. Az európai szürke farkas (Canis lupus), a barna medve (Ursus arctos) Magyarországon fokozottan védett fajok, (13/2001.(V.9. KöM rendelet) melyeknek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Címkék:
otthon, bírság, túra, erdő, állat, kirándulás, hegy, természet, medve, nemzeti park,