Veszélyben van a hazai gázellátás? Szakértő válaszol minden fontos kérdésre

Pénzcentrum2023. augusztus 14. 09:35

Orosz gáz nélkül még nem tud teljesen meglenni Európa: a kiváltásához még kell úgy két-három év. A gáztározók töltöttségi mutatója jól alakul, jelenleg 88 százalék, és szinte biztosra mondható, hogy az előttünk álló télen a lakossági ellátással valószínűleg akkor sem lesz gond. 

2022-ben mélyebb pontról kellett indulni, mivel márciusban 20-25 százalékos volt a töltöttség az európai gáztárolókban, most viszont 45-50 százalékról indultunk. A töltöttségi mutatók kifejezetten jól alakulnak: jelenleg olyan 88 százalék körül állnak Európában - mondta el a növekedés.hu-nak Pletser Tamás, az Erste csoport regionális olaj– és gázipari elemzője. Véleménye szerint a november elsejei 90 százalékos célkitűzés bőven meglesz.

Ám orosz gáz nélkül még nem tud teljesen meglenni Európa: a kiváltásához még kell úgy két-három év. Arra a kérdésre, hogy mekkora az esély rá hogy az oroszok a tél előtt elzárják a csapokat, azt válaszolta, erre most viszonylag kicsi az esély.

A jelek szerint az oroszok szeretnének földgázt szállítani. 

Az orosz politika idén január-február táján megváltozott: tavaly még meg akarták „fagyasztani” Európát, ezért többször előfordult, hogy részlegesen leállították a gázexportot az Unió felé, most viszont úgy tűnik kell a bevétel a drága háborúhoz, ezért folyamatosan jön a gáz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Pletser Tamás elmondta, valószínűleg nem lesz különösebb probléma  itthon a téli ellátással. Ha az összes faktor elkezd hirtelen negatív irányba menni, a lakossági ellátással valószínűleg akkor sem lesz gond. Ha minden rosszra fordul akkor is maximum az ipari felhasználókat kell majd korlátozni, de jelenleg erre is roppant kicsi esély mutatkozik.

Címkék:
gáz, európa, gázszámla, oroszország, gázár, orosz, orosz gazdaság, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,