Vörös kód! Két vármegyében harmadfokú riasztás lépett érvénybe: brutál zivatar jön

Pénzcentrum2023. augusztus 5. 16:10

Frissítette veszélyjelzését délután az Országos Meteorológiai Szolgálat: már nem másodfokú, hanem harmadfokú riasztás van érvényben Csongrád-Csanád és Békés megyékben. "Fokozott veszély! Heves zivatarok várhatók! A zivatarokat kísérő szél, jégeső is jelentős kockázatot jelent!" - írják a honlapon.

A vármegyék egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarra kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. A meteorológiai szolgálat közölte: a Dunántúl nagyobb részén nyugat felől lassan stabilizálódik a légkör, ám tartós esőből itt is nagy mennyiség hullhat. Azonban a Duna vonalában, illetve attól keletre szombat délutántól ismét egyre nagyobb számban alakulnak ki délről észak, északkelet felé haladó zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek.

Az előrejelzés szerint a zivatartevékenység éjszaka várhatóan fokozatosan az északkeleti tájakra terjed át. A zivatarokat viharos széllökés, jégeső és felhőszakadás kísérheti, előfordulhat károkozó szélroham és nagyobb méretű jég is. Felhívták a figyelmet arra, hogy legnagyobb eséllyel az ország középső tájain, valamint az Északi-középhegység térségében komolyabb felhőszakadás, valamint domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat a délutáni, valamint az éjszakai órákban. Lehetnek olyan területek, ahol a havi országos átlagos, 60 milliméteres csapadékmennyiségnél is több hullhat 24 óra alatt.

Jelezték: a Dél-Alföldön és az ország középső vidékein a nap második felében a legmagasabb szintű, piros riasztási fokozatnak megfelelő heves zivatarok is előfordulhatnak.

Címkék:
riasztás, vihar, időjárás, zivatar, felhőszakadás, ország, meteorológia, előrejelzés, jégeső, országos meteorológiai szolgálat, időjárás előrejelzés, gigavihar, zivatarok,