Erre mindenki készüljön, aki a Balatonra megy nyaralni, strandolni: régen láttak ilyet a tónál

Pénzcentrum2023. augusztus 3. 22:34

Az elmúlt hetek csapadékos időjárásának köszönhetően július vége óta 103 centis a Balaton víszintje. Utoljára két évvel ezelőtt volt arra példa, hogy a Balaton vízszintje meghaladta a szabályozási szintet, és érdemi vízeresztés történt a Sió-zsilipen.

Júniusban megírtuk, hogy a Balaton átlag vízállása átlépte a 120 cm-es szabályozási szintet, melynek hatására egyes déli parti települések védelme érdekében szükségessé vált a többlet vízkészlet óvatos leeresztése. Az elmúlt hetek esőzése miatt azonban nemhogy csökkent, még nőtt is a magyar tenger vízszintje.

Július 29-e óta lényegében 103 centi a Balaton vízszintje - írja az infostart. Utoljára két évvel ezelőtt volt arra példa, hogy a Balaton vízszintje meghaladta a szabályozási szintet, és érdemi vízeresztés történt a Sió-zsilipen.

A lap hozzáteszi a KSH adatokat szolgáltatott a magyar turizmusról. Ebből kiderül, hogy a legnépszerűbb turisztikai térség a Balaton volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 14 százalékát regisztrálták. A Magyar Turisztikai Ügynökség csütörtöki tájékoztatása szerint a hazai turisták kedvence – a balatoni régióban – Siófok és Balatonfüred, míg a külföldi vendégek Hévízt, Siófokot és Balatonfüredet részesítették előnyben.

Címkék:
otthon, Balaton, turizmus, zivatar, zápor, csapadék, vendégéjszakák, belföldi turizmus, vízkészlet, vízállás, vízszint,