Végleg felszámolják a hírhedt Hős utcai lakótelepet: ez épülhet a rettegett környékre

Pénzcentrum2023. augusztus 1. 08:44

Hamarosan lezárulhat a hírhedt Hős utcai szegregátum felszámolása, a kőbányai önkormányzat most újabb 1 milliárd forintot kapott, hogy vásárolja meg a telep lakásait. Az épületek helyén a TEK építenek műveleti központot, a Hős utca lakóinak egy karitatív egyesület segít lakhatást találni.

Hamarosan véget érhet a Hős utcai telep kálváriája: a kőbányai önkormányzat a korábbi 2,1 milliárd után most újabb 1 milliárd forintot kapott az államtól azért, hogy megvásároljon 166 lakást. A cél a szegregátum felszámolása és a két háztömb lebontása, hogy a helyén a közelben üzemelő Terrorelhárítási Központ megépíthesse a műveleti központját - írja a Népszava.

A lap szerint a korábbi állami pénzből megvett 88 lakást ingyen adja át a kerület. Az adásvétellel párhuzamosan a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő megindította a kisajátítási eljárást is a megmaradt lakások megszerzése érdekében. Az értékbecslők már mindenütt jártak, de vételi ajánlatot még egyik tulajdonos sem kapott. A lakások nagy része 25 négyzetméteres, de van néhány 14, illetve 30-41 négyzetméteres ingatlan is.

A telepen szociális munkát végző Kontúr Egyesület elnöke, Molnár Zsuzsanna elmondta, a két épületben még 15-20 lakásban laknak tulajdonosaik, és 43-48 olyan lakástulajdonos van, akikkel még nem egyezett meg az önkormányzat, de már elköltöztek. Hozzátette, 10-20 lakásban élnek még albérlők, illetve jogcím nélküliek és lakásfoglalók. Az egyesület abban bízik, hogy még a fűtési szezon előtt rendeződik a lakók sorsa, de lassan halad a procedúra. A Kontúr egy másik karitatív egyesület segítségével biztosít cserelakásokat azoknak, akiknek nincs hová mennie a Hős utcából, ezek 25-45 négyzetméteresek és a Hős utcaihoz hasonló színvonalúak, esetenként fürdőszoba nélküliek, felújításra szorulnak.

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

Címkék:
otthon, önkormányzat, Budapest, szegénység, lakótelep, kőbánya, terrorelhárítási központ, szegregátum,