Változik a családi pótlék utalása: itt vannak a dátumok, erről minden szülőnek tudnia kell

Pénzcentrum2023. július 31. 13:05

2022-ben 23 769 forint volt a családi pótlék egy családra jutó havi átlaga – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. Ez szinte forintra pontosan ugyanannyi, mint a korábbi években volt, így az utóbbi időszakban tapasztalt jelentős infláció következtében ez a támogatási forma egyre csekélyebb segítséget jelent a magyar családoknak. Ennek ellenére sokak számára lehet érdekes információ, hogy augusztusban változni fog a családi pótlék utalásának rendje.

A családi pótlék egy családra jutó havi átlagos összege 23 769 forint volt 2022-ben – derül ki a KSH friss adataiból. Ez az összeg szinte forintra pontosan megegyezik a korábbi évek adataival: a támogatás átlagos összege 2021-ben például 23 753, 2020-ban pedig 23 676 forint volt. A támogatási forma egy családra jutó havi átlagos összege másfél évtizede nem változott érdemben, az 2007 óta 23-24 ezer forint körül mozog. Az utolsó jelentős változás 2006-ban történt: ekkor az előző, 2005-ös év 12 596 forintjáról emelkedett 21 637 forintra a családi pótlék összege.

Loading...

A KSH friss adataiból az is kiderül, hogy 2022-ben az összeg stagnálása mellett a családi pótlékban részesülők havi átlagos száma is stagnált, legalábbis a 2021-es évhez viszonyítva. A tavalyi évben még havonta átlagosan 1 069 578 család részesült a családi pótlékból, ami átlagosan havi 1 749 356 részesülő gyereket jelentett; ezzel szemben 2021-ben a részesülő családok havi átlagos száma 1 071 712 volt, ami átlagosan 1 749 432 gyereket jelentett havonta.

Hosszabb távon azonban csökkenés figyelhető meg ezen a téren: például 2005-ben még havonta átlagosan 1 264 529 család részesült a családi pótlékból, ami 2 067 010 gyereket jelentett.

Loading...

Változik az utalás napja

A családi pótlékot rendszerint a hónap legelső napjaiban, 1-je és 3-a között szokták jóváírni az arra jogosultak bankszámláin. Augusztusban azonban a szeptemberi iskolakezdés miatt változik az utalás rendje: a júliusi családi pótlékot az általános szabálynak megfelelően augusztus 2-án kedden írják jóvá a jogosultak bankszámláin, míg az augusztusit egy héttel korábban, szeptember eleje helyett már augusztus 25-én pénteken.

Fontos kiemelni, hogy bár a családi pótlékra jogosultak kétszer kapnak utalást augusztusban, ez nem azt jelenti, hogy a nyár utolsó hónapjában dupla családi pótlék járna, hanem csupán azt, hogy az augusztusra járó támogatáshoz kicsit korábban jutnak hozzá. Ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy a rákövetkező, szeptemberi családi pótlékra majd bő egy hónapot kell várniuk a magyar családoknak, az ugyanis már újra az általános szabálynak megfelelően, tehát október 2-án hétfőn kerül majd jóváírásra.

2023 hátralévő részében tehát az alábbi napokon érkezik majd a családi pótlék az arra jogosultak bankszámláira:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 2023. július: augusztus 2. szerda
  • 2023. augusztus: augusztus 25. péntek
  • 2023. szeptember: október 2. hétfő
  • 2023. október: november 2. csütörtök
  • 2023. november: december 1. péntek
  • 2023. december: 2024. január 2. kedd

Fontos kiemelni, hogy a fenti dátumok a hivatalos banki jóváírás napjait jelölik, míg postai kifizetés esetén könnyen lehet, hogy a fentiektől eltérő napokon hozza a postás a támogatási összeget.

Kutatást készít iskolakezdés témában a Pénzcentrum

Habár még bőven tombol a nyári szünet, aki iskolás korú gyereket nevel, az egészen biztosan elkezdett már legalább fejben készülni a következő tanévre. Két nagy kérdése lebeg most a szülők előtt: lesz-e tanár, aki tanítani fogja a gyerekeket, illetve a még továbbra is magas inflációs környezetben vajon mennyivel kell többet fizetni idén a tanszerekért?

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2023/2024-es tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címkék:
családi pótlék, oktatás, támogatás, iskolakezdés, beiskoláztatás, családtámogatások,