Megint hozzányúl a kormány a rezsicsökkentéshez? Ennek sok magyar lakos nem fog örülni

Pénzcentrum2023. július 31. 09:02

Komolyan átalakítaná a kormány a rezsicsökkentést a villamosenergia esetében - derült ki egy uniós dokumentumból. A tervek szerint minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszik majd, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot a rezsivédett árú éves fogyasztás felett.

A kormány olyan reformot tervez, amely minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszi majd, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot a rezsivédett árú éves fogyasztás, vagyis az évi 2523 kWh fölött - írja a Portfolio. A tervezet az uniós helyreállítási terv új anyagában. A dokumentum szerint akik okosmérővel rendelkeznek majd, úgy spórolhatnak az áramszámlán, hogy dinamikusan változó áron kaphatja az energiát.

Az Európai Bizottság számára kidolgozott, és most társadalmi egyeztetésre közzétett dokumentum egy része a rezsicsökkentési rendszer átalakításának középtávon tervezett irányát tartalmazza. Mint az anyagból kiderült, a dinamikus árképzést lehetővé tevő reformnak „nem a villamosenergia-megtakarítás a fő célja”, hanem az, hogy a rezsivédett tartomány felett az emberek spórolni tudjanak az áramszámlán, mert akkor vesznek majd áramot, amikor az éppen olcsó a piacon, ez pedig a fogyasztói tudatosságot is emelheti.

Kiderült, hogy a kormány 224 milliárd forintos keretösszeggel egy új energiahatékonysági pályázatot is tervez, amellyel legalább 20 ezer ingatlan újulhat meg alapvetően. A cél az, hogy ezek segítségével évi 171 GWh-val csökkenjen az ország primer energiafogyasztása.

Címkék:
otthon, kormány, rezsi, áram, rezsicsökkentés, villanyszámla, fogyasztás, árképzés, rezsiemelés,