Őrülten rápörögtek erre a lehetőségre a magyarok: újabb kemény lakásár-drágulás jöhet

Pénzcentrum2023. július 17. 12:08

Júliustól számítva mindössze három hónap áll rendelkezésre a megfelelő ingatlan kiválasztására azoknak, akik még biztosan szeretnének élni az aktuálisan elérhető otthonteremtési támogatásokkal. A fokozott érdeklődés már megindult, az első hetekben 16%-kal erősebb vevői aktivitást mutatnak a Duna House statisztikái. A kereslet növekedésével az ingatlanárak emelkedésére is számítanak a szakemberek, ami szintén a gyors döntéseket segítheti elő. 

Megbolygatták a szezonális ingatlanpiaci trendeket a falusi és a városi családi otthonteremtési támogatással, valamint a Babaváró támogatással kapcsolatban bejelentett változások. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján május végéhez képest az utolsó tanítási hét és az iskolaszünet kezdete 15-20%-kal vetette vissza átlagosan a vevők aktivitását az ingatlanpiacon, ami 2023-ban sem volt másként. Idén azonban a tanítás végétől szokásosan legalább egy hónapig tartó, visszafogottabb érdeklődés helyett június közepéhez képest júliusban 16%-kal erősebb vevői aktivitást mutatnak az ingatlanközvetítő vállalat statisztikái. „A tavalyi év mélyrepülése után máris kezdetét vette a 2023 második félévétől várt felívelés, a CSOK-változások bejelentésének hatására a szokásos nyári uborkaszezon helyett egyre intenzívebb vevői érdeklődésről számolnak be az ingatlanszakértők." – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Az otthonteremtési támogatások bevezetésük óta aktívan befolyásolták az ingatlanpiaci folyamatokat, a piacélénkítő hatás látszólag ezúttal sem marad el. A vásárlói érdeklődés már éledezik, emellett vélhetően az ingatlanárak is rövid idő alatt reagálnak majd a fordulatra, ezért érdemes mihamarabb lépni azoknak, akik mindenképpen élni szeretnének a jelenlegi támogatási formákkal.

A fokozódó kereslet árakra gyakorolt hatásán túl nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az otthonteremtés hosszú távra szóló, komoly pénzügyi döntés is egyben, ráadásul a megfelelő ingatlan megtalálása, valamint a hiteligénylés és -bírálat folyamata időigényes. Elhamarkodott impulzusvásárlás helyett most különösen megéri ingatlan- és pénzügyi szakértői segítséggel megfontolt döntést hozni.

– folytatta a szakértő.

Az aktuálisan érvényben lévő otthonteremtési támogatások igénylési határideje december 31., ami egyelőre távolinak tűnhet, mégis érdemes előre gondolkodni és időben lépni. A Duna House és a Credipass szakértőinek számításai alapján ugyanis júliustól mindössze 3 hónapot fordíthatnak az értintett családok ingatlankeresésre, ha még szeretnék igénybe venni a most elérhető állami támogatási lehetőségeket. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb októberben már aláírt adásvételi szerződéssel kell rendelkezni, amellyel elindítható a hiteligénylés folyamata. Bár a hiánypótlás nélküli hiteligénylések manapság kb. 4 hét alatt eljutnak a folyósításig, érdemes biztosra menni, hiszen, ha a várakozásoknak megfelelően emelkedik az igénylések száma, az átfutási idő nagyjából 6 hétre tolódik majd. Az adásvételi szerződésben az esetleges hiánypótlás, csúszás miatt mindenképpen 60 napos fizetési határidőt javasolt feltüntetni. A legkésőbb október közepéig megtalált ingatlanhoz kapcsolódó hitel és CSOK igénylést inkább október végén, de november elején mindenképp tanácsos beadni a Credipass szakértői szerint.

A friss kormányrendelet értelmében jövőre módosul a Babaváró és CSOK támogatás rendszere. Az egyik legfontosabb változás, hogy január 1-től használt lakás vásárlására többé nem vehető igénybe a CSOK, csakis a listában szereplő preferált kistelepüléseken és ott is csak korszerűsítéssel, bővítéssel egybekötve. A „városi” CSOK, így ezzel az illetékmentesség (amely a vételár 4%-a, pl. 50 millió Ft-nál 2 millió Ft), a 3%-os kedvező kamatozású támogatott hitel, és az adóvisszatérítési támogatás is (új építésű ingatlanok: 5%, vagy 27%-ból 5 millió Ft) megszűnik, azonban változó feltételekkel elérhető marad a Falusi CSOK.

A megújult listán szereplő preferált kistelepüléseken egyes esetekben megemelkedett összeggel lesz elérhető a támogatás. A preferált kistelepülések mellett, a nagyobb települések külterületén lévő birtokközpont vagy tanya megnevezésű, lakóépülettel rendelkező ingatlanokra is érvényesíthető a támogatás, többlakásos ingatlanokban lévő lakások esetében viszont megszűnik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén 1 gyermek után a 600 ezer forintos támogatás 1 millió forintra, 2 gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra forintra, 3 vagy több gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra változik.

Fontos: a fenti támogatási összegek minimum 50%-át kötelező korszerűsítési és/vagy bővítési munkálatokra fordítani. Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, akkor 2024-ben már nem igényelhető használt ingatlanra a Falusi CSOK sem. Meglévő lakóingatlan korszerűsítésénél, bővítésénél 1 gyermek esetén 300 ezerről 500 ezer forintra, 2 gyermeknél 1,3 millióról 2 millióra, 3 vagy több gyermeknél pedig 5 millióról 7,5 millióra nő a támogatás összege.

2024. január 1-jétől változnak még a Babaváró támogatás feltételei is, 10 millió forintról 11 millióra emelkedik a kamatmentes támogatás összege. A házaspár azonban csak akkor lehet jogosult a támogatásra, ha a pár hölgy tagja az igényléskor még nem töltötte be a 30. életévét, illetve – átmeneti szabályozásként 2024. december 31-ig – ha a feleség elmúlt 30 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét és igazolja várandósságát.

Címkék:
otthon, lakás, támogatás, gyermek, csok, millió, babaváró, használt,