Itt az Energiaügyi Minisztérium bejelentése a kánikual miatti vízhiányról

Pénzcentrum2023. július 15. 17:04

A nagy melegre való tekintettel a Víziközmű-szolgáltatók országszerte megtették a szükséges intézkedéseket a megnövekedett igények kiszolgálásához, ugyanakkor a takarékos vízhasználat fontosságára is felhívták a figyelmet.

A rekkenő hőségben különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, fontos a rendszeres és bőséges, akár napi 3-4 liter víz elfogyasztása is. A csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik Magyarországon, fogyasztása egészséges, ráadásul környezettudatos és pénztárcakímélő választás, hiszen jóval gazdaságosabb az üdítőknél.

Az év minden időszakában, de hőségriadó idején különösen fontos a tudatos, felelős vízfogyasztás, így, ha igazán hideg vízre vágyunk, akkor érdemes a csapvizet nem kifolyatni, hanem inkább hűtőszekrényben hűteni, a locsoláshoz pedig lehetőség szerint esővizet, kútvizet használjunk - figyelmeztet az Energiaügyi Minisztérium egy Facebook posztban, majd folytatják:

A megnövekedett vízigény különösen jellemző a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomeráció azon részén, ahol az ingatlanok és a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett. A Balaton térségében egy átlagos évközi napon 70 ezer m3/nap a kitermelt és felhasznált víz mennyisége, egy nyári napon ez 90 ezer m3/napra nő és tartós hőség idején akár 130 ezer m3/nap is lehet.

A nagy melegre való tekintettel a Víziközmű-szolgáltatók országszerte megtették a szükséges intézkedéseket a megnövekedett igények kiszolgálásához, ugyanakkor a takarékos vízhasználat fontosságára is felhívták a figyelmet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A víz különleges, értékes természeti kincs. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen ma Magyarországon mára szinte minden háztartásban van egészséges ivóvíz, a korábbi évek fejlesztéseinek eredményeképpen pedig országos szinten a lakások több mint 80 százaléka rendelkezik közműves szennyvízelvezetés szolgáltatással. Tíz év alatt megkétszereződött Magyarországon a szennyvíztelepek száma, és míg 2010-ben még 300-nál több településen nem volt megfelelő az ivóvíz minősége, ez a szám mára 11-re csökkent.

Címkék:
víz, kánikula, vízhiány, nyár, meleg, minisztérium, szolgáltatók, egészséges,