Figyelem! Erre kéri most a Katasztrófavédelem a lakosságot: a saját érdekedben fogadd meg!

Pénzcentrum2023. július 13. 11:31

A viharos időjárásnak még nincs vége! Csütörtökön az ország nagy részében heves zivatarokra, jégesőre és károkozó szélviharokra lehet számítani - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hogy sikerüljön megelőzni a bajt, a nagyobb káreseteket, a Katasztrófavédelem felhívást tett közzé.

Több megyében okozott károkat az országon átvonuló nagyerejű vihar, mely fákat döntött ki és tetőket bontott meg, folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán: főleg Zala, Vas, Somogy és Győr-Moson-Sopron vármegyékben okozott károkat az átvonuló hidegfront, a tűzoltókat kidőlt fák, megbontott tetők, autókra dőlt fák miatt riasztották.

De még nincs vége! Csütörtökön az ország nagy részében heves zivatarokra, jégesőre és károkozó szélviharokra lehet számítani - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. A nap második felében a viharfelhők kelet felé haladnak, így a Tiszántúlon élőknek is érdemes készülniük a szélsőséges időjárási körülményekre.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezért felhívást intézett a lakossághoz, melyet hivatalos Facebook oldalukon is közzé tettek. Ebben azt írják, minden áron meg akarják előzni, a bajt, ezért az alábbiakat kérik:

  • GYEREKEK! Ha egyedül vannak otthon, csukják be az ablakokat, ajtókat, viharban nem szükséges három játékgépnek, négy telefonnak és valamennyi háztartási gépnek üzemelnie. Írd ki valahova: „Kislányom/fiam! Ha baj van, a -t hívd, ne a nagyit!”
  • ÁLLATOK! Félnek a vihartól, elmenekülnek, leesnek, beesnek, beszorulnak, kiszorulnak, fent ragadnak… esetleg helyezd őket biztonságba.
  • KOCSI! Nézd meg, kérlek, hova parkolsz. Az öreg fa szép ugyan, de lehasadnak az ágai. Nem fogsz neki örülni, ha mi emeljük le a szélvédődről.
  • PINCE! Megtelik vízzel. Meg bizony. Áramtalanítsd. Hígítót, egyéb vegyszert ne tárolj ott.
  • BRINGÁZÁS! Ha villámlik, ne bringázz. Ha bringázol, állj meg. Szállj le. Önszántadból. És állj távolabb a biciklitől.
  • VILLÁMLÁS: Ne akkor zuhanyozz, húzd ki a gépeket a konnektorból, és inkább az esőt nézd az ablakból. Esernyőt kint ne használj. Inkább a frizurádat veszítsd el, mint az eszméletedet.
Loading...
Címkék:
vihar, facebook, időjárás, figyelmeztetés, viharkár, katasztrófavédelem, lakosság,