Életveszélyes házakban él rengeteg magyar: érik a tragédia országszerte

HelloVidék2023. július 6. 08:15

Nem érdemes őszig várni a kéménysepréssel, sokan csak a fűtési szezon kezdetén hívnak kéményseprőt, amikor a szakemberek a legleterheltebbek és többet kell várni az ellenőrzésre. Ha jó állapotban van a kéményünk, jól működik, biztonságban tudhatjuk otthonunkat és családunkat. 

Magánszemélyeknek a kéményseprés továbbra is ingyenes, viszont a kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz. Az ellenőrzéshez időpontot kell velük egyeztetni. Az időpontfoglalás, ellenőrzés és, ha szükséges, a tisztítás is ingyenes. A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők a sormunka keretében és értesítik a lakókat, hogy mikor érkeznek - mondta el a HelloVidéknek Dóka Imre tű. őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kommunikációs Szolgálat szóvivő-helyettese.

Ha a katasztrófavédelem ellátási területén élünk, időpontot ugyanezen a felületen lehet foglalni az online ügyintézés – időpontfoglalás felületen. Ha valaki jobban szereti a telefonos ügyintézést, a 1818-as telefonszámot hívja. A telefonos menüben a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell megnyomni.

Ha gázzal fűtünk, a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelővel, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni. A rosszul működő, tisztítatlan kémények lakástüzekhez, szén-monoxid-mérgezésekhez is vezethetnek. Sokan tévesen a fűtési szezonhoz kötik a szén-monoxid-mérgezés veszélyét, holott egész évben fenyegető problémáról van szó.

Ha érdekelnek a veszélyek, olvasd el a továbbiakat a HelloVidék cikkében. KATT!

Címkék:
otthon, szén-monoxid, kéményseprés, ingyenes, társasház, kémény, családi ház, magyar, tragédia, kéményseprés díja,