A szakértőket is megdöbbentette az aradi földrengés: heteken át nyöghetjük a hatásait

Pénzcentrum2023. június 7. 21:01

Ekkora, viszonylag nagynak számító méretű földrengést Arad környékén még nem igen észleltek még. Az InfoRádiónak nyilatkozó Hrangi Szabolcs szerint ráadásul  még hetekig lehetnek kisebb utórengések..

Egy ekkora, 5,2-es magnitúdójú földrengés viszonylag nagynak számít - mondta Harangi Szabolcs. Az ELTE Földrajz és Földtudományi Intézetének igazgatója szerint az igazán érdekes, az, hogy május 23-án már volt itt egy 4-es erősségű földmozgás, amit a szakértők - utólag - a mostani előrengésének tartanak.

Maga a helyszín is figyelemre méltó szerinte, mert Arad környékéről nem nagyon tudni korábbról ehhez hasonló földmozgásokról.

Harangi Szabolcs szerint nehéz megmondani, hogy a közeljövőben lesz-e még hasonló erejű földmozgás, ami ráadásul ennyire kis mélységben történt. Arad közelében ugyanis a felszíntől mindössze hat kilométer mélységben mozdult meg a föld, ezért érezték az emberek ilyen erősen.

Mint mondta, Arad közelében feszültségfeloldódás történt, ami ebben a térségben időszakosan előfordulhat. Kisebb utórengések ugyancsak valószínűek, és már volt is három 2-es magnitúdójúnál nagyobb.

Címkék:
otthon, magyarország, románia, elte, földrengés,