Felgyorsul a rettegett pesti nyomortelep ledózerolása: még mindig sokan élnek a horrorhelyen

Pénzcentrum2023. április 13. 09:30

Kormányhatározattal gyorsítják fel a budapesti Hős utcai nyomortelep kiürítését, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) később megépíthesse a helyén új műveleti komplexumát – írja a Népszava.

Tovább bonyolódik a Hős utcai kitelepítések ügye. A cikk arról ír, hogy március közepétől kezdtek el szállingózni a levelek az évekkel ezelőtt bontásra ítélt lakótömb még megmaradt lakástulajdonosainak. A borítékokban a budapesti főispán végzése lapult, amelyben arra kötelezte a tulajdonosokat, hogy „ingatlanuk forgalmi értékének megállapításához készülő előzetes szakértői véleményhez szükséges helyszíni szemléhez biztosítsák a bejutást” a megjelölt napon.

Jogalapként két kormányhatározatot említ a kormányhivatal, de a Népszava szerint az egyik határozatnak csak a száma ismert: 2024/2023, a pontos tartalma nem. A kétezres sorszámozású jogszabályok úgymond féltitkosak, a Magyar Közlönybe nem kerülnek be. A tömbök - ahol még több mint 50 tulajdonos van - elbontásához  vezető úton az ingatlanok igazságügyi szakértői becslése az első lépés. Ennek alapján tesz majd vételi ajánlatot az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő.

A cikk ismerteti, hogy az ominózus két H-alakú épület 317 lakásának csaknem fele volt magántulajdonban 2016-ban. A Kőbányai Önkormányzat 2017 végén 2,1 milliárdot kapott Belügyminisztériumtól a szegregátum felszámolására, ám ez nem sikerült, bár 1,9 milliárd forintot elköltöttek rá. A tömb ötven lakásában egy éve még nyolcvanan éltek, ebből két tucat gyerek - derült ki a cikkből.

(Címlapkép - Mihádák Zoltán, MTI/MTVA)

Címkék:
nyomor, felszámolás, lakótelep, terrorelhárítás, kormányhatározat, terrorelhárítási központ,