Parasztházakból a luxusba: bárki otthonában megtaálhatóak ezek a kincsek

Pénzcentrum2023. április 10. 09:01

Székely Csilla férje révén ismerkedett meg a Toroczkó magyar motívumaival, népi stílusjegyeivel, amikbe olyannyira beleszeretett, hogy ma már ilyen bútorokat tervez és készít. A Hello Vidék most annak járt utána, hogy hogyan tudjuk ma használni ezeket a bútorokat, és hogyan illeszthetjük be a mindennapokban.

Székely Csilla lakberendező és bútorfestő népi iparművész már régóta fest hagyományos népi bútorokat, miközben folyamatosan keresi azokat a tárgyakat és formákat, amik beilleszkednek a mai lakberendezési kultúránkba. Saját maga is tervez tárgyakat. Azt vallja, hogy a mai igények és a magyar népi hagyományok ötvözésével olyan terek születhetnek, melyek egyszerre elégítik ki a jelen igényeit, ugyanakkor hordozzák azt az örökölt értéket, ami csak ránk jellemző, magyarokra, a miénk, tehát otthonos. Lakberendezői végzettsége által segítek, hogy ezek a tárgyak harmonikusan illeszkedjenek be az otthonokba, legyen szó bármilyen stílusú lakásról.

A tulipános láda például egy ikonikus darab a magyar lakberendezésben, hozományos ládaként a kelengyéjét tárolta benne az újdonsült fiatalasszony. A gazdagság jelképe volt a paraszti családokban, egyfajta korabeli státusszimbólumként funkcionált. Szegény családokban előfordult, hogy a nagymamáét újrafestették, legyen mit vinnie a lánynak magával hozományként. A palócoknál belehelyezték az ünneplő ruhájukat, amiben aztán el is temették, amikor meghalt.

A régi tányérok, kancsók pedig manapság is kiválóan díszíthetnek egy vidékies stílusú parasztházat, vagy akár egy eklektikus térbe is könnyedén beilleszthetőek.

A régi időkben kirakat szerepe volt, ruhafogasként ma is nagyon dekoratív darab lehet egy előszobában, a belépő hangulatát meg tudja változtatni, egyfajta stílust, összképet ad a helyiségnek, más, mint egy beépített gardróbbútor, története van

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mesélt a tárgyról Székely Csilla.

Címkék:
magyarország, bútor, magyar, bútorvásárlás, fabútor,