Nagycsütörtök: mit ünneplünk nagycsütörtökön, milyen hagyományok kapcsolódnak hozzá

MTI2023. április 6. 11:17

Nagycsütörtökön az egyház az utolsó vacsorára emlékezik, ezzel kezdődik a szent háromnap, amikor a keresztények Krisztus megváltó áldozatát ünneplik az egész világon - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében. Nagycsütörtök délelőtt a püspöki székhelyeken krizmaszentelési misét mutatnak be a főpásztorok az egyházmegye papságával koncelebrálva. Ekkor szentelik meg az olajokat, amelyeket a keresztelés, a bérmálás, a papszentelés, a templomszentelés és a betegek szentségének kiszolgáltatásakor használnak. A papság a mise keretében megújítja szenteléskor tett fogadalmait. 

Nagycsütörtökön este az utolsó vacsorát idézik fel a katolikus templomokban. A szentmise Krisztus dicsőítésével kezdődik. Az orgona, a templomok csengői és harangjai ez után elhallgatnak és csak a nagyszombati vigília szertartáson szólalnak meg újra. A hagyomány szerint a világ harangjai ilyenkor "Rómába mennek", ahol közösen gyászolják Jézust - írták.

Kitértek arra: Jézus az utolsó vacsorán önmagát adta tanítványainak, az emlékezésen keresztül pedig minden keresztény hívőnek. "Saját testét adta áldozatul értünk, vére pedig lemossa bűneinket és az örök halált" - fogalmaztak. A nagycsütörtöki szentmise része a lábmosás szertartása: megjelenítik, hogy Jézus megmosta tizenkét tanítványának lábát.

A szentmise végén a miséző pap minden díszítést eltávolít az oltárról, annak jelképeként, ahogy Krisztust megfosztották ruháitól. Az Oltáriszentséget egy külön kápolnába viszik, ott őrzik a nagyszombati vigília szentmiséig. A szertartásnak csendben, a hívek elbocsátása nélkül van vége.

Címkék:
húsvét, ünnep, ünnepnap, kereszténység, katolikus, népszokás, katolikus egyház, hagyományőrzés,