Továbbra is áll bál a magyar napelemes piacon: a szövetség szerint lehetetlenség előre tervezni

Pénzcentrum2023. április 5. 10:15

Március végén jelentette be az Energiaügyi Minisztérium, hogy ősztől kezdődhet meg a napelemes betáplálási moratórium fokozatos megszüntetése. A piaci szereplők azonban bizalmatlanul figyelik az eseményeket: szerintük továbbra sincs előre kiszámítható egységes és következetes kommunikáció, azt se lehet tudni, hogyan történik majd az elszámolás.

Kiss Ernő, a Magyar Napelemes és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke a friss fejleményeket az Indexnek úgy értékelte, szomorúan tapasztalják, hogy az október óta érvényben lévő ideiglenes felfüggesztést kitolták augusztus 31-ig. Így „idén nem várható, hogy akár egy darab új napelemes rendszer is csatlakozzon a hálózathoz, visszatáplálással együtt” – mutatott rá.

A szövetség elnöke ismertette a szektor álláspontját, miszerint nincs szakmai indok az általános teljeskörű visszatáplálás tiltására. Emlékeztetett arra, hogy már „2021 óta elindult a műszaki akadályoztatás a napelemes rendszereknél”. Ennek az utolsó felvonása a lakossági szektor visszatáplálási lehetőségeinek tiltása volt. Ez azért végtelenül szomorú, mert brutálisak a villamosenergia-árak. Magyarországon csökkent a hazai termelés, nőtt a villamosenergia-import. Rendkívül negatívak a mostani helyzet következményei, egész Európában mindenki rohamléptekkel telepíti a napelemes rendszereket, csak Magyarország nem.

Kiss Ernő szerint amióta nem lehet új igényeket benyújtani, több száz ember megélhetése kérdőjeleződött meg. Ez a folyamat jelenleg is zajlik, jellemzően a cégek értékesítői veszítették el tömegesen a munkájukat. Több ezer ember dolgozott lakossági értékesítőként, akiknek ez év végéig biztosan nem lesz itt munkája. Ellentmondásosak a jogszabályok, nem lehet hosszú távon számolni, tervezni. A mostani bejelentésekről az Index több piaci szereplőt is megkeresett, akik rendre úgy nyilatkoztak, hogy szerintük semmilyen garanciát nem kaptak.

Ugyanis egy ilyen rendszerben több évre előre kell számolni a beruházás megtérülési idejét. Ilyen változó jogszabályi környezetben viszont senki nem vág bele milliós beruházásokba.

Címkék:
napelem, beruházás, jogszabály, villamosenergia, moratórium, napelemstop,