Elképesztő rezsirekord dőlt meg a hétvégén: ez még csak a kezdet, egyre közelebb a nullás villanyszámla?

Pénzcentrum2023. március 22. 20:40

Bődületes rekordot hoztak össze hétvégén a magyarországi napelemek: volt olyan időszak a verőfényes napsütésben, amikor az ország fogyasztásának több mint felét az ipari méretű naperőművek adták.

Rekordhétvége volt a napenergia-termelésben Magyarországon a MAVIR adatai szerint. Először pénteken, március 17-én, a déli órákban 2343, majd szombaton ezt is meghaladva 2362 megawattos előzetes értékkel megdőlt a mindenkori napelemes teljesítményrekord az ipari, vagyis az 50 kilowatt feletti napelemes rendszerek kategóriában. Ez mintegy 155 megawattal nagyobb, a korábbi, 2 207 megawattos csúcsértéknél, amit március 4-én regisztráltak.

A vasárnapi teljesítmény legnagyobb értéke 2232 megawattra emelkedett, ami szintén kiemelkedően magas volt, „de az eddigi abszolút rekordot már nem tudta megdönteni” - írják a beszámolóban.

Ezek az adatok nem tartalmazzák a háztartási méretű napelemes hálózatok termelését. Az ipari méretű (50 kW feletti) termelők beépített teljesítőképessége jelenleg 2 630 megawatt, míg a háztartási méretűek mintegy 1 632 megawattot tesznek ki. A további naperőművek csatlakozásának és a napos órák emelkedésének hatására folyamatos naperőművi teljesítmény rekordok várhatók.

Címkék:
otthon, rezsi, rezsicsökkentés, napelem, háztartási kiserőmű, háztartás, teljesítmény, naperőmű, hmke, rezsiemelés, mavir,