Óriási kockázatot vállalt Magyarország: mi függünk a leginkább az orosz gáztól

24.hu2023. március 21. 10:31

Gázfronton, az idei év leginkább persze a téli időszak, még komolyabb próbatételnek bizonyulhat Európa számára, mint a tavalyi. Magyarország orosz gázfüggősége a legszilárdabb, ha elzárnák a csapokat, nagy bajban lenne a gazdaság.

Az Európai Bizottság hétfőn azt közölte: ahhoz, hogy a következő fűtési szezont is biztonságosan át tudja vészelni az EU, arra van szükség, hogy a március végén lejáró vészhelyzeti gázspórolási rendelet hatályát 12 hónappal kitolják.

Az orosz gázszállítások súlya a korábbi 40 százalékról marginális, 6–8 százalékos szintre zsugorodott az európai gázimportból. A tagországok többsége minden követ megmozgatott, hogy kiváltsa az orosz forrásokat, elsősorban a norvég import föllendítésével és a tengeri úton szállított cseppfolyósított földgázzal (LNG) - írja a 24.hu.

Összességében csak néhány ország maradt, ahol az orosz gázfüggőség továbbra is fennáll: Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország.

Hazánk körülbelül 9–10 milliárd köbméternyi éves gázigényének mintegy háromnegyedét az orosz import elégíti ki. Magyarország orosz gázfüggősége a legszilárdabb Európában, hiszen a Gazprom a miénk kivételével az összes korábban szerződött EU-tag hosszú távú kontraktusát felbontotta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gond az, hogy az orosz transzferek megakadása esetén valószínűleg nem lehetne egyszerre akkora mennyiséget behozni, hogy biztosítani lehessen a kieső orosz szállítást. 

Címkék:
gáz, európai parlament, magyarország, import, oroszország, március, orosz, rendelet, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,