Csúnya bírságot kaphatnak a kertes házban élők: egy apró figyelemtlenség, és repül a gigacsekk

Pénzcentrum2023. március 21. 17:14

Szombattól visszavonásig tűzgyújtási tilalom lép életbe Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, belterületen is tilos lesz égetni, hacsak az önkormányzat másképp nem rendelkezik. Aki megszegi a tilalmat, komoly bírságra számíthat.

Szombattól visszavonásig tűzgyújtási tilalom lép életbe Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - írja az Időkép. Az intézkedést az indokolta, hogy a szeles, csapadékszegény időjárás miatt jelentősen megnőtt az erdőkre átterjedő szabadtéri tüzek kialakulásának a veszélye.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a tűzrakóhelyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. A belterületi kerti és növényi hulladék égetése is tiltott. A tiltás alól az önkormányzat adhat felmentést, melyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit.

Bírság is jár érte

Kertben égetni tehát, ha engedi az önkormányzat, akkor lehet. Viszont aki megszegi az adott helyen érvényes szabályokat, vagy a tűzgyújtási tilalom alatt gyújtana tüzet, az nagy tűzvédelmi bírságot is kaphat. A tűzvédelmi bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a több milliós összeget is elérheti!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az sem megoldás, ha egyszerűen az udvaron hagyja az ember a zöldhulladékot: a jelenlegi szabályozás szerint a helyi tiltó szabályok, vagy az esetleges általános tűzgyújtási tilalom miatt sem lehet felhalmozni a kertekben az éghető hulladékot (ágnyesedéket, leveleket, stb). A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

Címkék:
otthon, önkormányzat, bírság, borsod, tűzvédelem, tilalom, tűzgyújtási tilalom, tűzgyújtás, önkormányzatok,