Itt a friss utónév-statisztika: mutatjuk a legnépszerűbb fiú és lánynevek listáját

Pénzcentrum2023. március 5. 13:58

Nyilvánosságra hozta a Belügyminisztérium a 2022-es évben legtöbbet adott utónevek listáját. Az adatokból az derül ki, hogy nagy változás történt a legnépszerűbb utónevek rangsorában a kislányok és a kisfiúk körében is, mely szinte évek óta változatlanok voltak. A keresztnevek versenyében 2022-ben lejjebb kerültek a Leventék, Bencék, Máték, de előretörtek az Olivérek, Dominikok, Marcellek. A kislányoknál pedig az évek TOP3-ban lévő Annák maradtak le a dobogóról. De vajon a Lucák, Lénák, vagy talán az Emmák vették át az előkelő helyet a listában? Mutatjuk!

2021-ben még a Levente, Máté és a Dominik, illetve a Hanna, Zoé és Anna utóneveket adták leggyakrabban a szülők újszülött gyermekeiknek. 2022-ben az első helyet fiúk körében már a Dominik foglalta el, második helyre feljött az addig 5. Olivér, a Levente pedig a harmadik helyre csúszott. A lányok esetében a legnagyobb változás, hogy az Anna név lecsúszott a dobogóról. Megőrizte azonban első helyét a Hanna, második helyre feljött a 2021-ben még 4. Léna, legyőzve ezzel az így harmadik helyen végző Zoét.

A fiúnevek TOP10-es listájából 2022-ben kikerült a Dániel, mely 2021-ben 8. volt, tavaly viszont már csak 12. Ugyanakkor bekerült új névként a Milán, mely már 2021-ben 11. lett. A lányok körében kiszorult a 2021-ben 9. és 10. helyen végző Lilien és Lara, utóbbi tavaly a 12., előbbi pedig a 17. helyet szerezte meg. 100 leggyakrabban választott utónév az előző évben született gyermekek körében itt érhető el. Mutatjuk az utóbbi két év TOP20-as listáját:

Loading...

A fiúnevek listáján történt változásokból látszik, hogy - helyezéstől függetlenül, csak a számadatok alapjánn - egyre népszerőbb a Dominik, Olivér és Zsombor név. Viszont olyan korábban nagy népszerűségnek örvendő nevek, mint a Noel, Dániel, Zalán, Ádám, Dávid, Benett, Áron, Balázs vagy Márk veszítettek a varázsukból.

A lányoknál az Olívia tör az élre, és újra népszerűbb az Alíz, Izabella, Kamilla és Flóra név is. Kevesebb kislány kapja viszont évről évre a Zsófia, Boglárka, Lili, Lilien, Nóra neveket. A korábbi évek favoritjai, mint a Maja, Fanni, és Jázmin szintén kikopni látszanak a népszerűségi versenyből.

Címkék:
otthon, születés, férfi, , baba, szülő, név, kisgyermek, névválasztás, kisbaba,