Lassan meghalni is luxus: a temetőkbe is betört a drágulás Magyarországon

Pénzcentrum2023. március 2. 09:49

Jelentős mértékben drágul a temetkezés. A rekord-infláció hatására a különböző szolgáltatásokért akár 30 százalékkal is magasabb árat kell fizetni. Egyre több az olyan temetés, amiken a hozzátartozóknak szónokra vagy papra sem futja - derült ki az ATV Híradó riportjából.

A kiugróan magas pénzromlás a temetkezési szolgáltatásokat sem kerülte el. Bár a temetői díjakat számos településen változatlanul hagyták, más költségek, például a hűtési tarifák viszont jelentősen emelkedtek. Ez a helyzet Pécsen is, ahol a temetkezési díjon kívül szinte minden drágább lett.  Tolna megyében sem jobb a helyzet - a holttestek hűtéséért itt kétszer annyit kell fizetni, mint egy éve -  ezért egyre többen keresik az olcsóbb megoldásokat. 

Tóth Csaba temetkezési vállalkozó szerint sokan elviszik a hamvakat haza, vagy olcsóbb temetkezési módokat választanak, esetleg szertartás nélkül. Sokan még azt sem tudják megfizetni, hogy fogadjanak egy szónokot, vagy papot - tette hozzá.

A szakemberek szerint a temetési díjak 20-30 százalékkal emelkedtek a tavalyiakhoz képest, egy-egy búcsúztatás ára azonban nagyban függ attól, hogy milyen szolgáltatásokat is milyen minőségű kellékeket kérnek a családtagok. 

Címkék:
drágulás, infláció, temetés, temető, szolgáltatás, temetkezés, vállalkozó, temetkezési intézet, szolgáltatások,