A társasházakat sem kíméli a rezsirémálom: kiderült mikortól, mennyivel emelkedhetnek a közös költségek

Pénzcentrum2023. január 19. 09:03

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke szerint a karbantartási, felújítási munkák költségei jelentősen emelkednek, ezért elkerülhetlen, hogy emeljék a közös költségeket. Kaplonyi György az InfoRádiónak beszélt  a nenézségekről

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke szerint lakásonként minimum háromezer forintos emelés jön. A karbantartási, felújítási munkák költségei jelentősen emelkednek, mert a liftkarbantartók, takarítók között rengeteg katás kisvállalkozó volt. Ezek a munkák a közös költségnek akár a 40 százalékát is kiteszik, így az energiaköltségekkel együtt biztosan legalább 30 százalékos emelés lesz – mondta az InfoRádióban Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke. A gondot nemcsak a kedvezményes adózás megszűnése jelenti, hanem az is. hogy emiatt kevesebb lett a vállalkozó, mert sokan elmentek inkább alkalmazottnak kis cégekhez.

A 30-40 százalékos emelés a minimum, de akár meg is duplázódhat a közös költség - tette hozzá Kaplonyi György. Az elnök szerint ez persze változó, nincsen átlagos társasház, de 30 százalék költségnövekedés biztosan lesz, és legalább 3000 forint körül emelés kell lakásonként ahhoz, hogy normálisan lehessen a társasházakat üzemeltetni. A költségnövekedést a közgyűlés hagyhatja jóvá. Februártól kezdődnek a beszámoló közgyűlések, és májusig tartanak, ezekben a hónapokban fogják bevezetni a költségemelést.

Címkék:
rezsi, társasház, közös költség, drágulás, magyar, rezsidémon, emelés, minimum,