Hiába a téli tavasz és az őrült spórolás: súlyos kötbért varrnak a távhősök nyakába

Pénzcentrum2023. január 16. 09:01

A miskolci távhőcégnek is fizetnie kell, mert kevesebb gázt fogyasztott el, mint amennyit előre lekötött az MVM-nél. Októberre 89,5 millió novemberre 85 millió forint lett a kötbér. Szegeden is így járt a távhőcég, az alpolgármester szerint ha beüt a hideg idő, akkor szintén nehéz helyzetbe kerülhetnek, mert a havi elszámolás miatt nem tudják felhasználni azt az energiát, amit az eddigi melegebb idő miatt megtakarítottak.

A szegedi után a miskolci távhőcégnek is kötbért kell fizetni az MVM részére, mert kevesebb gázt fogyasztott, mint amennyit előre megrendelt - hangzott el az RTL Híradóban. Az Energiaügyi Minisztérium a héten közölte, hogy decemberben negyedével kevesebb gáz fogyott, mint egy évvel korábban, ebben benne van az állami intézmények és az önkormányzatok spórolása is.

Az el nem fogyasztott gázra korábban is szabtak ki kötbért, csakhogy az a teljes fűtési szezonra vonatkozott, de tavaly ősszel viszont havi elszámolást vezettek be. A Miskolc Televízió szerint az MVM a miskolci távhőcégtől októberre 89,5, novemberre 85 millió forintot követel.

Szeged alpolgármestere, Kovács Tamás szerint így nem lehet tervezni: például ha februárban hideg idő lesz, akkor túlvételezésbe kerülhetnek majd, hiszen nem tudják felhasználni azt az energiát, amit decemberben megtakarítottak.

Címkék:
otthon, fűtés, rezsi, spórolás, rezsicsökkentés, miskolc, távfűtés, távhő, szeged, gázfogyasztás, hideg, mvm, földgázfogyasztás, rezsiemelés,