Sok millió magyart fenyeget a lakhatási válság: mi lesz velük a kemény válságban?

Pénzcentrum2022. december 8. 09:20

Tömegesen épülnek a bérlakások, és meglehet, hogy ez lesz a befektetők új kedvence is. Ez azonban aligha változtat a magyarok lakhatási szegénységén.

Minden ötödik ember, vagyis nagyjából kétmillió magyar él lakhatási szegénységben, amelynek egyelőre nem látszik a vége - írja cikkében az Index. A lap megjegyzi, hogy nem csak egy lakásvásárlás, de egy albérlet megszerzése esetén is jelentős összeget kell kivenni a saját zsebünkből, és ez sok embernek ad megoldhatatlan feladatot.

A megfizethetetlen ingatlanok miatt az elmúlt években népszerűvé váltak a bérlakások, és már több elemzés is taglalja, hogy ez lehet az ingatlanbefektetők új célpontja. Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa a lapnak azt mondta: bár máshogy gondolnánk, de a bérlakások építésének nemigen van hatása az ingatlanpiac egészére.

A bérlakások tömeges építésének minimális hatása van az ingatlanpiacra. Minimum tízezer bérlakás építésénél beszélhetünk már akkora mennyiségről, aminek hatására megmozdulna a piac. Hiszen ekkora mennyiségű nyomott bérleti díjért elérhető lakásnak már lehet egy, a piacot negatívan torzító hatása, vagyis lefelé mozdulhatnak el az albérletárak

- mondta az Indexnek a szakértő.

Címkék:
otthon, bérlakás, lakásépítés, szociális bérlakás, magyarország, ingatlanpiac, lakások, bérlakás-program,