Neked is van ilyen konyhai eszközöd otthon? Lehet, hogy súlyos veszélyben vagy!

Pénzcentrum2022. december 5. 15:34

Ijesztő mértékben megnőtt a konyhai eszközök által okozott balesetek száma 2022-ben, és nem csak hazánkban, de számos már országban is.

Egy összesítés világít rá arra, hogy míg régebben a sütők, mosogató- és moógépek számítottak a legveszélyesebb háztartási gépeknek, addig úgy tűnik, hogy erre listára feliratkozott a hazánkban is egyre népszerűbb air fyrer. Egy brit biztonsági szakértő cikkéből derül ki, hogy ezek az eszközök ebben az évben 2400-nál több balesetet okoztak a brit háztartásokban.

Az air fyrerek működési elve egyszerű: olaj helyett forró levegővel készülnek benne a sült vagy akár főtt ételek, a baleseteket az okozza, hogy az emberek nem elég körültekintőek, mikor a szerkezet jelzése után felnyitják azt, hogy kivegyék az elkészült ételt.

Mint kiderült, a legveszélyesebb eszköznek még mindig a sütő számít, aztán következik a grillező, a mikrohullámú sütő, illetve a mosó- és mosogatógépek. Ezek a háztartási gépek több tízezer balesetért felelősek minden évben az egyesült királyságban, erre a listára iratkozott fel az air fryer, ami 2 ezer feletti balesetet okozott idén.

Az összesítés megjegyzi, hogy sok az égési sérülés, de az is előfordul, hogy a felcsapó gőzök okoznak nagyon nagy bajokat. A szakértő ezért megjegyzi, hogy ahogyan a többi, már régebben a háztartásunkban lévő gépek esetében, az air fyereket sem szabad megszokásból kezelni, hanem fokozott óvatosság kell a használatukhoz - különösen, ha kisgyerekek is vannak a háztartásban.

Címkék:
biztonság, konyha, eszközök, szakértő, okoskonyha, szakértők,