Erről kevesen tudnak: csúnyán ráfizethet 2022-ben, akinek ilyen lakása van

Pénzcentrum2022. december 1. 12:33

A rövid távú szálláskiadás is komoly büntetést kockáztatot tartogat annak, aki nem jár el elég körültekintően. A rövid távú, turisztikai célú lakáskiadás a kedvező adózási lehetőségek mellett is sok buktatót rejt – hívja fel a figyelmet a K-X Consulting.

A rövid távú, kifejezetten turistákat célzó lakáskiadás néhány évtizede még ismeretlen volt, ma azonban a nyaralást tervezők jelentős hányada már a hotelek teljes értékű alternatívájaként tekint erre a lehetőségre. A számos weboldalon (Airbnb, Booking.com, Trivago, Tripadvisor, Szállás.hu, Agoda stb.) elérhető szolgáltatások a lakossági befektetők érdeklődését is felkeltették: sokan vásárolnak lakást kifejezetten erre a célra.

Az ilyen, látszólag egyszerű befektetéseknek a magyar adózási rendszer egyes adózási formái – vagy azok egyszerűsítései – kifejezetten kedveznek. A lakáskiadók előszeretettel választják az „adószámos magánszemély” működési formát, a személyi jövedelemadóban a fizető-vendéglátók tevékenységére vonatkozó tételes átalányadót, az általános forgalmi adóban pedig az alanyi adómentességet.

Az adózási rendszer által kínált „praktikus megoldások” azonban nem zárják ki a hiba vagy a mulasztás lehetőségét. A hiányosságok és az elnagyolt ütemtervek nemcsak a működés mihamarabbi megkezdését akadályozzák vagy késleltetik, de nemegyszer adózási szempontból is kockázatoknak teszik ki a magánszemély fizető-vendéglátói tevékenységét

– hívta fel a figyelmet Nyári Zsolt, adószakértő és a K-X Consulting ügyvezetője. Az egyik leggyakrabban előforduló probléma, hogy sokan nem számolnak az önkormányzati nyilvántartásba vételt megelőző – adózási, illetve turisztikai szempontból – kötelező lépésekkel, illetve ezek időigényével. A „kötelező körök” közé tartozhat az ügyfélkapu hozzáférés biztosítása, az adószámigénylés, a szálláshely-minősítés vagy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NTAK) való regisztráció. (Az utóbbi területen könnyebbséget jelenthet, hogy a „turisztikai akcióterv” keretében a kötelező adatszolgáltatás kezdő időpontja 2023. július 1-re módosult.) Amire ezeknek mind utánajárunk, akár 2–3 hónap is eltelhet.

A kedvező adózási lehetőségeket választó lakáskiadók egy részének elkerüli a figyelmét az is, hogy az átalányadózás nem váltja ki sem az építményadót, sem az idegenforgalmi adót, sem a turizmusfejlesztési hozzájárulást. (Bár az utóbbi kötelezettség alól az „akcióterv” a 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra felmentette a szektor szereplőit.)

Szálláshelykezelő szoftverként az ingyenes Vendégem.hu is alkalmazható, azonban a számlázási feladatok ellátására külön számlázóprogramról kell gondoskodni, amely szintén körültekintést igényel. A K-X Consulting tapasztalatai szerint sok lakáskiadó gondolja – tévesen – úgy, hogy az alanyi adómentesség és az aggregátor-oldalak (Airbnb, Booking stb.) szigorú követelményrendszere mentesíti őket a kötelező számlázási feladatok elvégzése alól.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felsorolt hibák gyakori következménye, hogy a lakáskiadó elmulasztja benyújtani – például – a nullás idegenforgalmi adóbevallást vagy a közösségi összesítő jelentést a más tagállambeli aggregátor befogadott számlájáról, aminek következménye adóbírság vagy más, a működést hátráltató szankció is lehet.

Ezek azonban megfelelő körültekintéssel vagy szakértő megbízásával elkerülhetők, amivel nem csupán a „hivatali idő” csökkenthető, de a lakáskiadás zökkenő- és büntetésmentes működtetése is biztosítható

– hangsúlyozta Nyári Zsolt.

Címkék:
lakáskiadás, adó, kötelező biztosítás, szállás, turisztika, szállásfoglalás, szálláshelyek,