Durvul az energiakrízis: a háború kezdete óta nem érkezett ilyen kevés gáz hazánkba

Pénzcentrum2022. november 17. 09:33

A háború kezdete óta egyszer sem fordult elő, hogy annyira kevés gáz érkezett volna Magyarországra, mint kedden. Az import bezuhanásának legfőbb oka az osztrák-magyar gázvezeték karbantartása, de a déli útvonalon is kifejezetten kevés gáz fut be - írja a G7.

Hétfő hajnal óta egy köbméter gáz sem érkezett Ausztria irányából Magyarországra az úgynevezett HAG vezetéken. Ez az egyik legfontosabb beszállítási útvonalunk, normál esetben a behozatal nagyjából harmada innen fut be. A leállásnak technikai okai vannak: a magyarországi gázvezeték-hálózatot ellenőrző FGSZ Zrt. tájékoztatása szerint az osztrák szállítási rendszerüzemeltető a földgázszállító rendszerén karbantartást végez.

Azaz a szállítások beszüntetése tervezett, ám így jelentős hatása volt a magyar importra. Kedden alig több, mint 15 millió köbméter gáz érkezett Magyarországra. Ez rendkívül kevés, jellemzően ennek alsó hangon a duplája fut be naponta. Az idén mindössze két napon fordult elő, hogy hasonlóan kevés gáz érkezett.

A mostani nagyobb visszaesés oka az, hogy az osztrák vezeték kiesésével párhuzamosan a déli irányú orosz import is csökkent. Bár hetek óta először voltak szállítások Ukrajna felől, és a romániai import is emelkedett, ezek azonban nem képesek kompenzálni a másik két vezetéken kieső mennyiséget.

Címkék:
gáz, gázolaj, gázvezeték, gázfogyasztás, import, osztrák, hétfő, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,