Magyarok százezreit sarkallta drámai lépésre a rezsiválság: végzetes hibát követhetnek el

Pénzcentrum2022. november 10. 08:15

A magyar emberek mindig is híresek voltak kreativitásukról, nincs ez másképp akkor sem, amikor brutálisan megemelkedtek az energiaárak. Sokan sufnituning megoldásokat alkalmaznak annak érdekében, hogy spóroljanak, azonban nem árt néhány dologra odafigyelni, jamit a különböző fűtési lehetőségeknél, főleg az elektromos fűtési módoknál érdemes figyelembe venni. A HelloVidék a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közösen összegyűjtötte, hogyan lehet megelőzni a bajt.

A katasztrófavédelem nem vezet nyilvántartást az ingatlanok energetikai helyzetéről. Akik a fűtési költségek csökkentése érdekében fűtési módot váltanak, és szilárd tüzelőre vagy elektromos fűtésre váltanak, azoknak az alábbiakra érdemes figyelniük:

Csak olyan kéményt szabad használni, amelyet kéményseprő helyszíni műszaki vizsgálaton ellenőrzött és a kémény állapotát nyilatkozattal megfelelőnek minősítette. Ha valahol új kéményt létesítenek, vagy a régit javítják, felújítják, átalakítják, vagy egy új fűtőeszközt csatlakoztatnak hozzá, azt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat és a kéményseprő egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki a kéményről.

Olyan kéményt használni, amelyik nem rendelkezik megfelelőségi nyilatkozattal, nemcsak tilos, hanem életveszélyes is. Akár lakástűz, akár szén-monoxid-mérgezés is bekövetkezhet a szabálytalan, hibás kialakítás miatt.

Ha érdekel a téma, olvasd tovább a cikket HelloVidék oldalán!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címkék:
vizsgálat, veszély, tűz, kéményseprő, balesetveszély, hellovidék, energiaválság, műszaki,