Figyelem, változtak a rezsiszabályok! Komoly büntetésre számíthat, aki lebukik az ellenőrzésen

Pénzcentrum2022. november 9. 07:27

Csúnyán ráfizethet, aki jogosulatlanul vette igénybe a rezsicsökkentett árú áramot és földgázt. Egy friss rendelet szerint a szolgáltató bármikor ellenőrizheti a jogosultságot, aki pedig lebukik, a piaci ár 120 százalékát fizetheti vissza.

Módosította a kormány az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról, illetve az azzal kapcsolatos egyes rendelkezésekről szóló korábbi rendeleteit. A Magyar Közlönyben megjelent szabályozás pontosítja, hogy milyen büntetésre számíthat az, aki jogosulatlanul vételezett rezsicsökkentett áron áramot, gázt.

Ha az egyetemes szolgáltató megállapítja, hogy a felhasználó rezsicsökkentésre nem jogosult, a jogosulatlanul vételezett:

  • villamos energiát az adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci áron,
  • földgázt az adott hónapra vonatkozó átlagos CEEGEX másnapi súlyozott átlagáron számolja el a felhasználóval.

A felhasználó és a szolgáltató közötti szerződés aznap szűnik meg, amikor a jogosultság hiányát a szolgáltató megállapítja - az elszámolási kötelezettség persze fennmarad. A szerződés megszűnéséről 15 napon belül kell tájékoztatást adni. Előzőleg a szolgáltatónak legalább 8 napos határidő biztosításával nyilatkoztatnia kell az érintettet a jogosultság fennállásáról.

Nyilatkozat csak a szolgáltató által e célra biztosított elektronikus felületén, a felhasználó e-mail-címének megjelölésével tehető, más módon a nyilatkozat érvénytelen – áll a közlönyben. Ha a szolgáltat azt állapítja meg, hogy a nyilatkozatban foglaltaktól eltérően a felhasználó nem jogosult egyetemes szolgáltatásra,

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az új szabályok a 2022. augusztus 1. napján és azt követően az egyetemes szolgáltató által értékesített, jogosulatlanul felhasznált villamos energia, illetve földgáz elszámolásakor kell alkalmazni. November 30-ig egyetemes szolgáltatásra nem jogosultként beazonosított felhasználónál a villamos energiát és földgázt a 2022. október elsején alkalmazott versenypiaci árral azonos áron kell elszámolni.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címkék:
ellenőrzés, rezsi, áram, gázszámla, rezsicsökkentés, villanyszámla, szolgáltató, földgáz, kormányrendelet, magyar közlöny, rezsiemelés,