Így is lehet: minden németnek az állam fizeti a decemberi gázszámláját

Pénzcentrum2022. november 2. 17:26

Mindenkinek átvállalja a gáz- és távhőszámláját a német állam decemberben - jelentette be Olaf Scholz. A kedvezmény a német lakosságon kívül a kkv-kat is érinti. Emellett jövőre hatósági áras lesz a gáz és a távhő is.

Az állam átvállalja minden felhasználó decemberi gázszámláját Németországban, "jön az azonnali segítség" - jelentette be Olaf Scholz kancellár. A kormány ezzel az elszabadult energiaárak hatását szeretné tompítani.

A decemberi gázszámla átvállalása nem csak a háztartásokra vonatkozik, hanem a kis- és középvállalkozásokra is - és a távhővel fűtőknek sem kell csekket fizetni. A FAZ számításai szerint az intézkedés nagyjából 9 milliárd euróba (kb. 3700 milliárd forintba) fog kerülni a német államnak, mindezt abból az alapból finanszírozzák, amelyet a gazdaság stabilizálására hoztak létre.

A VG.hu emlékeztet, hogy itt még nincs vége a rezsikedvezményeknek: jövőre várhatóan ársapkát tesznek a földgázra és a távhőre is. A tervek szerint egészen 2024 tavaszáig a német fogyasztók az éves becsült gázfogyasztásuk 80 százalékát kilowattóránként 12 eurócentért, azaz kb. 50 forintért kaphatják meg, a távhőnél pedig 9,5 cent, azaz kb. 39 forint lesz a plafon.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címkék:
fűtés, gáz, rezsi, gázszámla, távhő, állam, németország, állami támogatás, német, rezsiemelés,