Mikor van halottak napja és mindenszentek 2022 évében? Tudd meg, mit ünneplünk ilyenkor!

Pénzcentrum2022. október 27. 18:15

Nyakunkon van mindenszentek és halottak napja, ám a hosszú hétvége közeledtével sokan nem tudják, hogy mikor van mindenszentek 2022 évében, illetve, hogy mikor van halottak napja 2022 során. Melyik ünnep van előbb, mi a mindenszentek halottak napja közi különbség? Tudd meg, mikor van mindenszentek napja, illetve, hogy hányadikán van halottak napja!

Cikkünkben eláruljuk, mikor van halottak napja és mindenszentek 2022 évében, illetve, hogy mi a különbség a halottak napja és mindenszentek napja között. Mit ünneplünk halottak napja alkalmával, mindenszentek mikor van, mikor van Halloween, illetve a mexikói halottak napja mikor van? Mikor van halottak napja 2021 és 2022 évében? Amellett, hogy megtudhatod, mindenszentek halottak napja mikor van, azt is eláruljuk, mennyibe kerül idén ünnepelni, mennyi most a mécsesek vagy a mindenszentek koszorú ára!

Mikor van halottak napja és mindenszentek?

Halottak napja és mindenszentek jellemzően november első napjaira esnek. Az első ünnepünk ilyenkor mindenszentek (vagy mindenszentek napja), melyet halottak napja követ. A két ünnep közül mindenszenteket írjuk be a naptárban pirosbetűs ünnepként, vagyis mindenszentek napja munkaszüneti nap. Hogy milyen napra esnek az ünnepek 2022-ben, arról a 2022-es munkaidő naptárunkban írtunk.

Mikor van mindenszentek napja 2022 évében?

Mindenszentek 2022 évében november 1-jén, kedden van. A pirosbetűs mindenszentek előző napján, október 31-én, hétfőn áthelyezett pihenőnap van, így idén 4 napos hosszú hétvégével ünnepelhetünk.

Mit ünneplünk mindenszentek napja alkalmával?

Mindenszentek napja római katolikus főünnep, az üdvözült lelkek emléknapja és a megdicsőült egyház napja, amelyet az egész keresztény világban ünnepelnek; először III. Gergely pápa idején, 741-ben emlékeztek meg. A hívek megkülönböztetik a „küzdő egyházat” (a még élőket), a „szenvedő egyházat” (a már meghalt, tisztítótűzben égőket) és a „diadalmas egyházat” (az üdvözülteket). Mindenszentek a diadalmas egyház napja, ilyenkor (és halottak napja alkalmával is) szokás elhunyt hozzátartozóink sírját rendbe tenni.

A mindenszentek napján történő gyertyagyújtás tipikus katolikus hagyomány: a gyertyaláng az örök világosság jelképe (mások szerint a tévelygő lelkek melegednek a gyertyalángnál, hogy visszataláljanak sírjaikba), a sírok virágokkal, koszorúkkal való díszítése pedig a 19. század elején terjedt el a német katolikusok hatására, ám azóta a protestáns felekezetek is átvették a szokást.

Mikor van halottak napja 2022 évében?

Halottak napja 2022 évében november 2-án, szerdán van, mindenszentek napjával ellentétben halottak napja nem pirosbetűs ünnepnap.

Mit ünneplünk halottak napján?

Halottak napja a „szenvedő egyház” ünnepe, a mindenszentek főünnepét követő nap, 998 óta tartják az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben szenvedő hívek lelkéért (régen lelkek napjaként is emlegették). A „küzdő egyház”, azaz a még élők megemlékeznek a szenvedőkről, ebből az alkalomból a keresztény felekezetek tagjai meglátogatják elhunyt rokonaik, szeretteik sírjait, virágokkal, gyertyákkal, mécsesekkel díszítik ki azokat (mindenszentek és halottak napja szokásrendszere összeforrt, mindkét napon jellemző a temetőlátogatás).

Mikor van Halloween 2022 évében, melyik ünnep megfelelője?

Halloween a tévhitekkel ellentétben se nem mindenszentek, se nem halottak napja: a katolikus mindenszentek előestéjét jelöli, rendszerint október 31-én van az angolszász országokban. Halloween ünnepe az USA-ból ered, ahová az ír kivándorlók vitték magukkal ezt az ősi kelta eredetű szokást, még az 1840-es években. Halloween megfelelője Samhain, ilyenkor a kelták ősi hite szerint elvékonyodik a határ az élők és a holtak világa között, a szellemek pedig visszatérnek közénk.

Mivel a szellemek beköltözhetnek az élők testébe, meg kell téveszteni őket, ezt a célt szolgálják a jelmezek. A mai Halloween régen leszakadt az ősi kelta hagyományról, a borzongás mellett a bolondozás ünnepe, amit töklámpás faragással, jelmezes bulizással, a gyerekek körében pedig jelmezes csokoládékéregetéssel ünnepelnek. Habár Halloween főleg amerikai rendezvény, egyre több európai országban, köztük itthon is feldobják vele a mindenszentek napja hosszú hétvégét.

A mexikói halottak napja mikor van?

A Día de los Muertos, azaz a mexikói halottak napja szintén november 2-án van, azonban nem is különbözhetne ennél jobban a hazai mindenszentek és halottak napi megemlékezésektől. A mexikói halottak napja nem a borongós temetőjárásról és a búskomorságról szól, hanem a boldog, családi körben töltött megemlékezésről. Sehol máshol a világon nem ünneplik ilyen vidáman a halottakat: a városokban színes, bizarr díszleteket helyeznek ki (tipikusan virágokkal díszített koponya, színes ruhák, arcfestés, csontváz, cukorkák), meneteket rendeznek, mindezt 2003-ban az UNESCO is a világ kulturális örökségének részévé nyilvánította.

A mexikói halottak napja az azték hitvilágig nyúlik vissza: az ősi mítosz szerint a halottak a Mictlan nevű, túlvilági váróteremben töltik idejüket, ahonnan az év ezen időszakában térhetnek vissza, hogy együtt ünnepeljék az eljövendő halált és az élet örömét szeretteikkel, zenével, tánccal és boldogsággal. A mexikói halottak napja egy hetes ünneplés is lehet, ilyenkor a család oltárt emel őseinek, amit büdöskével díszítenek fel (a holtak virága), illetve elkészítik a holtak kedvenc ételeit és innivalóval is kínálják őket; a temetőkben a sírokat hasonlóképp ékesítik.

Mennyibe kerül ünnepelni 2022-ben?

Ahogy a legtöbb ünnepnek, halottak napjának és mindenszenteknek is megvannak a maga költségei, hiszen jóformán senki sem járul a sírok elé üres kézzel. A gyertyagyújtás és a mécsesgyújtás jellemzően katolikus hagyomány, míg a reformátusok inkább virágot visznek halottak napja ünnepén. Mindenszentek halottak napja alkalmával felekezettől függetlenül népszerű a mindenszentek koszorú vásárlása, ami időtálló dísze a temetőknek, így a távoli rokonok is nyugodt szívvel a sírra tehetik azt, anélkül, hogy vissza kelljen menniük – ahogy a hervadó virágok esetében szokás – takarítani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Mindenszentek gyertya és teamécses árak: kb. 30 Ft/db-tól;
  • Mindenszentek mécses árak: átlagosan 200 Ft/db-tól;
  • Mindenszentek koszorú árak: átlagosan 1.500 Ft-tól, a méret és díszítés függvényében;
  • Halottak napja vágott krizantém árak: átlagosan 300-500 Ft/szál.

Mindenszentek és halottak napja 2022

Emlékezzünk meg elhunyt rokonainkról, szeretteinkről a következő mindenszentek és halottak napja idézetek megosztásával, olyan ismert irodalmi személyiségek tollából, mint Ady Endre és Karinthy Frigyes:

Mindenszentek idézetek

Emlék az, ami itt suhan el velem messze, az éjben
Emlék ez a hajó, emlék a város emlék vagyok én
Elszáll és múlnak az évmilliók s nem lesz pillanat, egy se
Robogó légigép visszarohanó Lethe-hajók
Ablaka mellől lesve ki fekete ködben
Hogy egymást messe mégegyszer szempillantásra a két út
Elvillanva hogy lássalak s te is, és intsünk az ablakon át
Csak ennyit, szervusz, isten veled, isten veled! élet,
Ifjúság, remegő remény, mámor, félszeg, gyönge mosoly
Halk, tehetetlen kis tiltakozás az Éjszaka ellen

- Karinthy Frigyes: Mindenszenti litánia (részlet)

Van egy nap, amikor kimegy a falu a temetőbe, virággal és fénnyel, ami elmúlik, és békével, szeretettel, ami nem múlik el. Nincs már ezen a napon fájdalom, csak enyhe távoli szomorúság úszik a táj felett, mint maga az ősz bánatos, ködös álomra készülő ragyogása.

- Fekete István

Halottak napja idézetek

Halottja van mindannyiunknak,
Hisz percről-percre temetünk,
Vesztett remény mindenik percünk
És gyászmenet az életünk.
Sírhantolunk, gyászolunk mindig,
Temetkező szolgák vagyunk!
– Dobjuk el a tettető álcát:
Ma gyásznap van, ma sírhatunk!

- Ady Endre

Egy jó anya porlad a sír mélyén,
Sírva, panaszkodva hozzám beszél:
"Gyermekeim emléket emeltek,
S minden héten virággal befödnek.
Gyöngeségeimért úgy szenvedek,
De ők rajtam meg nem könyörülnek.
Az üdvömért sosem imádkoznak,
A lelkemért misét nem mondatnak."
(...)
"Szívleljétek meg kérésünket,
És nyissátok meg szíveteket.
Segítsetek, hogy Isten irgalma
A szabadulásunkat megadja!"

- Óbecsey István

Címkék:
árak, munkaszüneti nap, halottak napja, november, ünnepek, mindenszentek, halloween,